結他真新手吹水區

109 回覆
5 Like 6 Dislike
都有道理, 唔似電結他咁個個都係搵譜彈都

唔使識樂理
仲係一格格一粒粒音慢慢嚟
首Paganini caprice 24仲未可以正常速度
你係新手
果個乜巨根先係扮新手
我1對1,近屋企先有動力去學
會跟住你進度,除左彈仲會講下樂理
其實最主要係練習
阿SIR枝TAYLOR 214 高音仲好聲過我把SIGMA全單
老師最大作用就係執你手勢,彈得好唔好聽等細節位,一對四既情況佢又會有幾多時間放係你到?
我dllm呀!
一路聽拍子機一路數d拍子出黎會慢慢練到
講緊係大聲數出聲
唔好自己係個心到數
最簡單1234
熟左之後慢慢係唔到地方砌8分16分入去反覆練
你會聽到自己同個拍子機對唔對

有時彈歌見到d唔係好理解到既小節
通常係d又密又無啦啦唔係正拍到彈既
就試下將唔理解個到拆出黎拉長佢黎睇
搵到節奏再練快佢就係
唔好俾自己就咁懶落去
唔練就一世都唔識架啦

利申:5個月新手,仲摸索緊
正常真新手 學兩年應該要去到咩程度?
睇嚟距離係結他上任意游走都仲有段好長嘅路
睇時間睇年期冇意思
2年嘅話
一日六粒鐘=應該around 8級
一星期六粒=一般輕鬆啲fingerstyle都冇問題
一個月六粒=應該仲掃緊c key chords
越學得耐你會發現自己有好多嘢唔識 變返新手狀態
所以唔好諗去到咩程度 好好享受下學音樂
一年每日玩到一個鐘考到五級無難度
你估個個好似果個巨根咁叻咩?
fingerstyle 新手留名
我大約每兩堂就學新嘢
Chord fingerstyle pattern 樂理輪住教
但最緊要都係自己翻去勤力練
班際有班際好,平啲,如果同學好,又可以陪下玩無咁悶,有人競爭motivate下,仲可以從同學身上學下野(如果你夠虛心嘅話)。不過唔夾就無計早散早著。

1對1應該會快啲,但如果成堂教你新野,又需要你更多時間去練習和消化,吃不消又係辛苦。
可以的話1對1 會好好多,特別頭1-2年基本功
我都想試下班際, 咁先知自己幾渣
喺ig有好多人出嚟教結他,有冇人分享下點樣揀老師好?
最初步就可以睇下佢COVER個D歌的STYLE啱唔啱你想學的野先,不過老師真係要試,就算佢勁都好,有時真係人夾人先可以長學落去。
好多結他老師都雙修
但Po野都係show off電結cover居多
我學木結他就係想學電結他做唔到嘅techniques
雖則佢有rock school 8 咁算唔算叫做搵錯人
木結電結都算雙修?
係咪冇衝突?
我係想學埋percussion 敲側板
但電結冇呢套嘢就會學唔到位
要睇下佢識唔識你想學的TECHNIQUE,好似我呀SIR係勁在JAZZ,但你叫佢教FINGERING STYLE的話,佢唔會係最適合。

所以睇COVER就最簡單直接,如果冇就直接講你想學邊種睇佢識唔識教,之後都係上幾個月睇下夾唔夾。

當然你只係初學就唔駛顧慮住,到一定程度你就會知自己需唔需要轉導師。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞