不得不說,翠豐臺真係樓皇之皇

298 回覆
17 Like 350 Dislike
咪屈小妹AA, 只係傾下啲好盤姐
商場屌打啦乜撚都有
樓齡都唔係差好遠
絲打英雄所見略同
我睇咗大半年荃灣, 望住係咁升, 但之前首期唔夠未入到市
同埋一直都諗住買愉景/三寶, 一開始aa叫我睇翠豐我仲嫌遠唔去睇, 但後尾睇完三寶發現差唔多價錢三寶只可以買到中低層聞住工廠廢氣、聽住嘈音或者望住dan6景而且去西鐵站都一樣要坐小巴, 咁既話不如揀個環境住得舒服啲嘅地方, 心情好搵多個錢之後換樓

愉景就真係有啲舊, 走廊似居屋好昏昏暗暗, 個則好古怪廚房係走廊仲對正廁所, 幅牆又係主力牆無得扑, 搞到個廳好細唔見使, 但呢半年已經升左幾十個

名逸居都係out budget, 7m頭就中低層對醫院景; 環宇差唔多8m先有零星2房盤, 都係8座低層墳景, 睇過有間成個露台對正開揚墳景都7.8m

建議想買樓嘅真係要親身去晒唔同嘅屋苑實地考察, 唔好信晒網上講嘅嘢, 每個人接受嘅preference都唔同, 有啲人鍾意方便, 咪放棄環境; 有人鍾意靚景, 咪可能要放棄便利(雖則我覺得愉城/三寶行去鐵同翠豐搭van都係用差唔多時間)
想兩樣都有, 咁咪努力啲搵錢
有錢就唔使左諗右諗度黎度去

我覺得話翠豐係樓皇絕對名過其實, 但想住近市中心而又鍾意環境清幽同新少少嘅上車盤, 翠豐臺係值得考慮
翠豐樓下巴士去到灣仔沙田觀塘葵芳尖咀
大部份工商業區都一程巴士去到
你地唔搭狗鐵係唔撚識出街
如果死攬住狗鐵不如住綠楊荃錦啦屌

講深井都算
起碼巴士一出就上公路
又有直車出荃灣旺角銅鑼灣

講馬灣真係笑撚死
馬灣得村巴出青衣葵芳(中環船就快收皮)
連速遞送貨都要收附加費
food panda 都唔知送唔撚送
咁都有得比較
屌 以為港島區
人人要既唔同
我自己就唔覺得麗城/愉城特別好
各個屋苑都有佢問題

唔知嘈咩,自己睇一次未知岩唔岩自己

十零年樓又要2房成個荃灣都唔係好多你揀

一係再新d又貴
又舊d又會話舊

百貨應百客
樓皇就真係唔會稱得上㗎喇
但係冇咁撚不堪掛
步行距離講緊只係6-8分鐘內就去到麗城/愉城
樓下大量巴士出各區
循環線小巴落地鐵站(係朝早返工要排隊,夜返班次會疏啲)

定係個個連登仔係要喺正樓下
有齊超市、街市、便利店、學校、大量餐廳加埋個大商場先叫方便
到時又嫌人多又嘈

利申前租客
aa狗 Sell樓可唔可以專業少少做下實地考察
樓下就屯公出口,皇?
嘈撚到癲 食正兩條路 直望就成堆工廠 成個荃灣都係大陸閪霸哂
個問題係過譽囉
樓皇之皇就唔駛將貨就價
馬灣車除左出青衣葵芳仲可以出荃灣、荃西同機場,依家連橋費都無埋。

馬灣樓下有超市、7仔、咖啡店、 麵包鋪、 HKTVMALL、日本城加N間餐廳、補習社同小店,翠豐臺樓下真係咩都無。

講環境又比翠豐臺清幽,行山望海海灘釣魚划艇都得,又N個公園。

講會所又有成三個會所,室內室外泳池加埋成四個,翠豐得一個。

D人揀翠豐可能都係貪佢夠清靜,但其實樓下大大條公路,可能無睇過樓就比D AA呃到既

真心唔知邊個笑撚死
人地同你講交通你就講環境
馬灣有冇直車出沙田觀塘灣仔觀塘
下下返工要搭一程村巴
仲要十幾蚊一程
出一出mk 搭車來回都30幾40蚊
隨便google 一下珀麗灣交通已經大把人屌鬼
速遞送貨又要加錢
uber, deliveroo 同foodpanda 全部都冇就知有幾方便

無可否認珀麗灣環境係好
但比較要apple to apple
珀麗灣同翠豐都唔係同一個定位
正常都唔會咁樣比較
唔通我又會拎山頂house 同珀麗灣比咩
樓主唔知曲定正

未聽過有人講翠豐臺係樓皇
呢度真係用家唔多,吹水話不如買麗城就真係得啖笑,分分鐘連樓都唔知有冇睇過,荃灣區兩房廿年樓,冇9-12M,我覺得係冇選擇。話7球大把選擇嗰啲,似係小學生放暑假。

我層大兩房而家有盤放緊8-8.3,第日SSD過又升左,換大啲,我會考慮環宇。
當佢荃景圍盤,喺果區又真係佢最好
我身為用家角度,認為係窮人恩物。
Agreed

係唔方便(相比其他,如名逸愉景新城)
但其他野贏返
老實我宜家住緊,睇到一堆人只係睇地圖就話果到點點點火都黎。 仲有好多人話有錢就唔洗果到大把揀,咁既前切,你唔洗起地球買樓啦, 你有錢買起成個火星啦, 笨。成個地球景,有山有海你睇曬。亂講冇成本。

我真係以住既角度評價, 世上冇最好, 岩咪住,唔岩就sir this way. 冇人會阻你。冇太多人黎仲好我準備平平地換3房。

第1 交通
好多人話冇地鐵唔就脚, 就代表交通差。 咁點解山頂同淺水灣d樓貴絕香港? 你唔好話d人係傻既。
翠豐臺95A小巴自成一角(雖然同荃德sahre, 但總站係翠豐臺一定有位。) 5-10分鐘必定到地鐵站,正如大部份唔係地鐵站上蓋樓一樣,好多人話我行5-10分鐘行到去啦, 大熱天時你行啦, 我涼冷氣小巴到。唔阻你健身,好多樓遠又少車,近既又唔會有車比你坐。 愉景新城夠近啦,落樓下巴士站坐車?行又要行,車又太近,仲要係巴士。934 又可出中上環 234x 就出九龍, 48x 沙田大埔 所以駁車5-10分鐘完全可接受

食買玩方面,下下屋企附近有食市,小強鼠患送比我都唔要啦。 5-10分鐘有愉景新城, 又南豐紗廠商場。 洗乜自己屋企附近有食市。 臭味,小強,米老鼠, 總有一樣起左近。 商場人地屋苑有就得啦, 一大堆陌生人,三唔識7,同你用同一部lift入你屋苑範圍(愉景新城有住客平臺,不過同商場人共用上平臺lift). 有乜野事商場又多人又雜, 又唔可以唔比人入。 分分鐘有人中招,唔係你屋苑你要強檢,你條氣順咩。黎緊多緊個兩步就到既商場起緊,

有會所,成日有人話淨比錢,日理萬機既你冇時間用姐,有泳池唔洗同外人掙。中規中矩啦。

總結冇野係最好, 揀係適合架啦, 唔係你杯茶唔洗話唔好既。
上面段野昇柏山都岩用
樓下乜柒都冇
我之前睇樓嗰陣同佢哋個會所職員講話可唔可以加部小食售賣機佢哋都冇睬我
寫信去管理公司屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞