法國世人對我地素食人士有好多誤解,我決定逐一拆解

250 回覆
31 Like 227 Dislike
你地連素食都唔得 問我地補充品得唔得
佢邊到假設,定係你假設食肉既人唔食菜
植物嘅生命同動物嘅生命本質上完全唔同 如果要講定義 細菌都可以係生命
營養補充品有vegan version
點解大多素食者喜歡以強迫性方式去令身邊既人食素?
素食者有冇考慮以其他宣揚方式去推廣而唔係下下對肉食者作人身攻撃或者迫人食素 ?
同埋點解唔可以同食肉人仕共存,一定要人跟你個套,否則就"歧視"人
即係會食囉講咁多做乜嘢

你地係咪無食肉導致個腦發育不良
係你地素食撚係唔食肉姐,我地食肉食菜關你咩事
岩岩無食午餐有d頭痛,夜晚再覆
你個答案同啲gay佬老屈直男內心係gay有乜分別?
有冇成日迫人食素?
笑撚死
邊間有?
咁你只係強行幫生命分咗等級,識行識走會出聲就高級啲所以殺害佢哋好殘忍好無良,植物唔會出聲冇人知佢俾㾾刀割落去果下會唔會痛,所以食咗都冇所謂

如果我今日企個角度,人係最高之後所有生物都同等,咁無論食用食菜食細菌,根本就冇問題(利伸埋:我唔會食貓狗,但有人食我唔會企係道德高地話人given that 大自然本來就弱肉強食)

唔係話你哋食素有問題,但可唔可以唔好見人食肉就覺得人哋殘忍,自己食素最健康最愛護動物愛惜大自然。只係大家睇嘅角度唔同,你同我本質上都一樣,唔洗唔知邊度揾優越感要大家跟你果段價值觀
咁你只係強行幫生命分咗等級,識行識走會出聲就高級啲所以殺害佢哋好殘忍好無良,植物唔會出聲冇人知佢俾㾾刀割落去果下會唔會痛,所以食咗都冇所謂

相信你我他都做唔到 咩都唔食 而 動物同植物嘅本質分別就係 動物有血有肉 所以人類有情感反射 我點解會食素 因為我覺得動物同人類地位平等 所以殺佢果陣 係掠奪佢生命 佢會痛 好殘忍。可能你會駁 植物都有生命 但我眼中 植物嘅生命 令唔到我覺得佢同人嘅地位平等而且我會因此死都唔食佢

你講植物果part 我會諗起地下舊石唔出聲唔會痛 踩咗都無所謂
點解唔食肉唔健康
問:點解素食健康
幾有趣
對自己立場有利既就答
不利既就 *假設性問題唔答*

食肉會導致心肌梗塞、中風、高血壓、痴線肥

你唔覺得呢句野好有問題咩 ?
食幾多 , 點食法又唔講 , 一日三餐每餐食幾多g肉先會心肌梗塞、中風、高血壓、痴線肥 ? 你淨係擺野入口就算 ? 唔會做運動消耗 ?

綜合以上 ,
問 : 你係覺得D肉係穿腸毒藥毒 定係 你純粹偏見 ?

P.S 飲水飲得多都會死人架其實
睇晒,樓主係nutrition方面嚴重缺乏知識,亦無意去學,對自己唔識答既就話假設性唔答你有冇諗過你影衰晒食素既人。食肉可以食得好健康,亦可以食得好唔健康,睇你點揀點煮同點食,食素亦一樣 - 一堆菜+一樽沙律醬一樣食到你3高痴肥。均衡飲食先係最健康既選擇。你知識匱乏既就讀多幾本醫學書/營養學書先出黎獻世啦。
的確係嫁,因為大家都唔可以唔食嘢,所以今日到底食肉定食菜只係一個個人選擇。你嘅角度會同理埋動物係同等所以唔可以食,其他人亦都可以有其他角度覺得動物同植物同等所以兩樣都食,甚至亦可以有人將所有生命都同等,覺得甚至人類相食都唔係問題。

你可以唔認同人哋,本來社會上嘅人就係會有唔同諗法嫁啦。但如果要走到label食肉嘅就係殘忍,唔夠素食者愛護動物,咁只係一個好片面嘅諗法

然後我真係想知,當我問樓主點睇淨食營養品維持生命嘅時候,你一句:叫你哋食素都唔肯啦,仲營養補充品。依句除咗顯示出你覺得食素就較高等,所以大家都應該食素之外,背後你對依個構思係有咩諗法。可以試?定如果要我以後食補充品,我都係會揀食素,at least我唔知棵菜俾人收割痛唔痛,唔會自己心理上relate到?
人類大量開發耕地搞到啲動物無地方住都影響動物

你講緊嘅係虐待動物
同懷感恩嘅心去食咗隻動物

生勾勾咁切隻豬手落嚟食
我相信有好多食肉人士都接受唔到
但如果本身隻豬係放養
去到夠重夠齡先令佢無痛苦死亡呢?

真係要講殘唔殘忍
米本身係種子,等呢個植物可以延續下一代
食晒佢全家又殘唔殘忍?

明明樓主講緊食肉唔健康
然後而家又shift 咗去講殺唔殺生……
同部份耶撚一樣

要人信教係應該做多啲善行去感化佢
而唔係走去屌鳩人唔信就落地獄
因為係我眼中 食素係比起食肉更為有道德而且可以在不殺生情況下維持生命 且比起食補充品 素食已經係味道上優勝 當大多數人連食素取代食肉都做唔到嘅時候 討論淨係食補充品真係有意義?
係咪覺得自己好有道德高地?
小時光都食得落你可以試下食屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞