法國世人對我地素食人士有好多誤解,我決定逐一拆解

250 回覆
31 Like 227 Dislike
食肉係唔健康
答:假設性問題我係唔會答
答:我會叫佢轉多士比我
世人對你地既誤解就源自於你地唔回答假設性問題
有冇諗過菜菜好慘,為左食素就將d菜菜種系密質質嘅田度,冇空位比佢地自由生長,時辰到就要比你生勾勾收割跟住煮嚟食,甚至食埋人地d仔女。你有冇諗過菜菜嘅感受?冇!你只有諗自己食素好!
好老實,其他人食肉對普通人真係無影響,講真個句你平時食屎都唔關我事。但係就唔好迫鳩其他人食,最撚麻煩係個啲一班人食飯,得一個食肉的但係要成班人就佢,依樣唔比食,個樣唔比叫個啲。如果你乖乖自己食肉唔影響人嘅,撚會有人理你介意你咩
問:植物人好唔好食?
天貝 自行Google
咁你問我咪答左你,仲想點?
答:我食飯前有祈禱
問:陳同佳係咪唔自首?
答:佢唔係唔自首,佢只係每日都揀留係香港
講得好
答:弱智仔快d 谷歌下咩叫植物人
素食可以呀
自己個人選擇

但係可唔可以唔好影響其他人?
你想食素咪食素囉
我想均衡飲食食菜又食肉
唔好喺度嘈生晒先得架

咩叫食肉唔健康啫
食得健唔健康係睇煮法而唔係食材

餐餐食炸物唔會健康得過餐餐食白烚雞肉
嗰啲齋舖嘅酸齋炸雞粒芋頭魚一啲都唔健康

唔好拉埋一齊講啦
又唔好咁講,你食動物冇影響人但影響緊d動物
虐貓貓狗狗都比人屌死啦,更何況殺動物呢
你有無試過比人爆菊先?可能你會中意
唔好一開始就抗拒
其實重點唔係健康 係殺生
想知點解虐待貓狗有罪 但殺豬牛雞無罪
問:你同牛,羊爭飯食有咩感想?有無諗過佢地感受,甚至要佢地捱餓?
之前試過屋企人走左
想齋戒45日
點知食得4日就覺得手軟腳軟
最後放棄左

同埋出街食好難食淨靠素食滿足到所需營養
餐餐食green common咩
問 : 麻辣鴨舌係唔係素?

其實做咩你地成日都鐘意偷換概念?
一講起正常食肉人士我唔明點解你地就會屈9佢餐餐鋸扒燒肉炸雞
大佬 其實好多正常人都唔係咁
好多大隻佬fit友都係食肉但同時都係食好多菜
健唔健康呢樣野唔睇過你diet都唔知
我淨係知有部分營養成分係得肉先有/肉會多好多
當然你可以狂啪supplement 既
另外直接將食肉=會多d心臟病呀肥胖呀都係偷換概念
太多cofactor eg 唔運動 食好多精緻糖份 etc 唔可以就咁畫等號
客觀講 肉既脂肪含量係係高好多既 所以要小心食用

跟住成日唔夠人講又立即spin去人唔人道個度
人地講緊東你就講西
道德觀念既野因時間地點會好唔同 要討論可以講好耐
亦唔會冇咩有用結論

不如唔好再互串好冇

利申 好似係做醫療行業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞