你敢住? 中國「28小時」蓋好10層樓公寓 國外網友傻眼了

270 回覆
161 Like 13 Dislike
呢啲樓最方便係第時收地遇到釘子戶
可以用吊臂將你成間屋吊走
黎香港起下先, 過到風季先講
真石屎就可能未乾
預製件組合屋喎
擔心連接位好過
中國製,永遠得個樣,塌左又可以隱瞞報道,邊個講真相,就拉晒全家。
windload應該唔係大問題
新加坡去到5x層樓

發展成熟之後client應該省左好多錢
中共又鐘意香港返去加工

https://mic.cic.hk/tc/ProjectsInHongKong
modular integrated construction
點樣供電
點樣供水
好似唔見佢有做
係咪有個外殼就當做完
好叻呀,起多 D 啦,越高越好
起=28小時
倒塌=2.8秒
不嬲唔係新野
design一樣會考慮晒stability, robustness, temporary stages同movements
除左structure野仲有防火之類要考慮

外國流行左好耐, 人地好少用呢d野打飛機
預製每層嘅時間唔計
超英趕美
單位室內預制埋水同電暗喉都有可能既
但大樓供水供電個d一定係後制
28小時駁都駁唔切la

你可以當佢砌好一舊積木
但要入住仲有撚排搞
支那打唔打飛機都好,
如果技術成熟, 我覺得好應該推而廣之
高效率有得住喎...
起碼唔係香港D濕9建築公司,
畀個期佢, 最後一個月先造, 跟住延期又收多筆人工, 再重覆無限loop...
問題佢廠製都要project出咗設計先有得做 唔通幢幢一樣咁砌 有存貨呢?
排工序都要預precast 同on site 啦
一落雨就有得玩水舞間
lets get wet!!!!
還稱這比起組合屋的輕鋼架和三夾板更牢固

...
如果唔係啲material 同design 要行香港code MIC 啲engineer真頭想係鄰國請埋 呢家有利華9成engineer team都係曬鄰國 香港只係請個人黎開會同埋搞報關
利申做緊
日本d 砌砌屋快極都要一星期先起好啦28小時...安全同耐用度都唔知有冇日本既一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞