你敢住? 中國「28小時」蓋好10層樓公寓 國外網友傻眼了

270 回覆
161 Like 13 Dislike
MiC,有咩出奇?啲貨櫃成年前諗設計喺工廠生產佢冇講姐

十層?
一個鐘都唔使啦

真係好正,好懷念
超!打多幾粒爆炸鏍絲乜撚嘢都穩陣啦
盲反還盲反 你不如話白膠槔
屌,打咁多爆炸螺絲28小時點起得切點威威,
落釘膠癡住個地下咪得囉
小甜甜都係喺路口挖窿,呢棟嘢一塌成棟都係種生基
其實唔計工廠生產時間係正常, 只要你有預製件存量係可以按需要係唔同地方開始組裝.

你砌一部電腦會唔會計由工廠開始計起先砌到一部電腦?
點解唔黎香港起大把廢老爭住買
咁洗唔洗計哂所有原材料由開採到生產完成呀, 為屌而屌 on99 成個低能仔咁.
石屎乾未
跌落去又斷開散開又幾好嘢啵
你鍾意計可以計㗎傻閪咁撚鍾意大陸就死返上去啦你老母閪
有冇打摏 做地基先?
真係係地下砌積木上去 地震打風真係會冧
香港雖然用唔少預制件
但接口都係落石屎要等乾

呢座話鋼結構
心諗你鋼都要上鏍絲下化
咁多層日幾起貨
唔撚駛驗收咩

是但一層出事成座玩撚完
入住係挑戰運氣
外國都有,個地基同樁係起好咗先,
https://www.youtube.com/watch?v=EEL4VDpGCBY
精彩!
以前港英起公屋啲則係好funny
風車型 丫型 井型 順利/大興邨
隻隻都有唔同風格
一講公屋都應該換下風格
有啲傻膠又衝出黎話公屋唔洗咁豪
根本風格同豪華係冇關係
其實度度嘅modular都係起得咁快有咩好打飛機
and 10幾層已經係maximum height
話有材料就起到200層 個lateral force唔洗地震 風吹都會冧
理性問一問
其實佢係鋼架連埋一齊, 再加D裝修咁
我當佢全都螺絲都實淨
佢個結構會唔會令底層有太大compression?
一風吹佢應該有延展性既, 但又夠唔夠剛性?
我覺得概念上ok, 但物料同執行上好似有唔少問題
有冇工程巴打介紹下?
利申: CE Physic 有A
一夜城
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞