你敢住? 中國「28小時」蓋好10層樓公寓 國外網友傻眼了

270 回覆
161 Like 13 Dislike
未必 間間都岩用

hk design wind load 咁大

外國得 香港未必做到

高層數 仲未突破到
啱丫 老毛個「多快好省」嘛
就係。。。所以唔知有咩好驕傲 細過成日見一塊塊運去地盤,即係所有製造模組既時間就唔計,咁我炒碟菜可以幾秒上枱添
一地震就見真章
「這是“中國製造”嗎?謝謝,再見」。
計埋工廠生產時間咪一鳩樣
快過閪
是GDP。。。
谷GDP
起完再拆LOOP
有地基都無用
支那成日地陷
起得快 冧得快 再起過 GDP 升
10年層樓仲係到同我講
反正到時倒塌新聞唔會報

死人又唔會報
永遠都只報導喜訊
令人爽翻

香港以後都一樣
你睇下50樓
外國嘅3D printing house 大約起3層高咋
如果支那用3d printing 起十鳩幾層?以支那人手勢.....
用起3層平房既概念起10層樓
無地基、無焊接
唔知設計嗰條友有無學過風力動力學同建築學呢
又吹話起 200 層?

回吓帶先啦,呢間遠大,2013年又係出咗條片,內容係 30 層 15 日起好
https://www.youtube.com/watch?v=rwvmru5JmXk

之後就話要起咗 202 層,838 米高嘅「天空之城」,仲高過哈利法塔,會係世界第一高樓,最後個地基變咗養魚池塘

Source: https://ec.ltn.com.tw/article/breakingnews/3307634
塌咗好快再起返
GDP gogogo
人哋由頭到尾都係講起得快,幾時有講過攞黎住啫。
香港起樓計,石屎釘板扎鐵都係講緊幾日一層

麻煩係防水、泥水、油漆、風、火、水、電全部都要一步一步黎,慢慢收貨,彈鐘,再執再交
是旦一樣手工差、睇少眼,層樓都會唔好住
係,肯撚定冇計
整地基唔計,工廠預製組件唔計,運輸唔計,穿線駁電唔計,做防水唔計(如果有做)
28小時淨係計現場吊運組裝,分分鐘鎖螺絲都冇計每個位求其鎖幾口先,28個鐘砌曬成座樓先慢慢鎖埋淨番個d
起咁快把撚咩 唔冧再講
唔怕,入面都係發泡膠同紙皮黎!
如果佢計就唔止28個鐘
真係要計就計埋預製組件啲時間
成幢鐘啲組件要幾多地方放
起800幾米高嘅樓,國務院一定插隻手埋黎,望撚住你全個過程
冇返幾十億美金,請外國顧問設計、覆數、檢查,國務院都唔會敢批

跟設國際標準,實係唔撚洗起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞