集思廣益,呢個時勢流亡整Game眾籌點做好

394 回覆
749 Like 55 Dislike
支持咗,可以負皮我了
Tui
支持支持!!
點解個post有兩個癲佬係咁負皮
笑左,仲差一個負皮先夠完滿
搞咩樓主個twitter 比人ban 左?
無twitter 無咩外國人睇到隻game
g持
係,俾人ban 左,原因不明
10% Marketing打算放去邊做D咩?
正常遊戲比例係開發推廣各佔半,但呢款產品推廣上有先天優勢,果10% Marketing Fee 打算點運用法?
往後既Marketing 只有一個目的:
㩒Steam page Wishlist.

遊戲係香港嘅優勢可能如你所講,Engage rate 高D,但Reach rate 點都唔會無中生有。至於外地可能兩樣都唔高。因此仍然有推廣必要

10% Marketing 計Kickstarter 費同稅後大概係10K HKD 左右

大概想用係social media 既廣告﹑同係youtube既推廣上。

對此,你有無更好既建議?
我的確有更好既建議,但我相信現階段已經做到一半又出埋眾籌,其實你地個方向已經定晒,任何有用既建議都只會令你地打掉重練。

我可以明確話到比你知道,落YOUTUBE 或FACEBOOK的話10K 有幾多USER 返黎,精準TA可能有3千幾INSTALL 如果唔識可能千幾,被當水魚可能連幾百都冇。記得唔好買CPC / CPI或任何評星關鍵字就好,畢竟呢個金額大不了只可以落到效果唔好既press release。
(外國唔少新聞網站會收幾到十幾幫人出NEWS,但其實冇咩效果)

製作一款遊戲重點係如何利用系統擴散增加觸及率,利用內容再感染用戶做二次擴散,投放只係商業產品所做既模式,既然人起得外國,內容大可以無任何界限,增加IAP做內容鎖定,公佈資金記錄及利用方式以便利用資金再做後續開發/新創作及收集用戶關注。但以我睇內容設計,提案人應該係外行人,執行上應該有點困難。既然選擇既係Indie項目應該要做既就係起內容上著手,利用內容及系統設計增加用戶再讓用戶協助擴散,再黎兩年呢個時間點真係太長了,正常一款INDIE 單一開發產品係唔應該超過半年出貨,希望你地可以考慮下。
多謝你既意見,本身個PO 就係想集思廣益。
目前製作者真係得我一個人,係推廣方面絕對係外行人。

你講既推廣方式的確涉及整個遊戲設計,當然亦無法砍掉重練
但都可以簡單討論下手機遊戲思路vs 主機遊戲思路

IAP: In-App-purchase
系統擴散:即遊戲系統鼓勵玩家分享,包括邀請玩家加入,進行多人連線功能等

導致
手機遊戲既思路:
如何去設計遊戲系統使遊戲在推廣上最易成功,亦最多人課金。

PC,主機遊戲:
如何去設計遊戲,使遊戲好玩或有意義。

毋容置疑,以手機遊戲既方式去設計遊戲更加內行,更加容易達成資金逐利既目的,遊戲製作者亦需要收入方可持續創作。

但我更加希望設計遊戲時只需考慮遊戲內部價值,即一個系統只有遊戲入面既價值/意義,決不與遊戲外部課金世界有關連。

咁樣做,絕唔係因為我唔貪錢,只係賺錢雖然係整遊戲既目的,但亦非唯一目的,遊戲內部既系統統一更加有助於表達遊戲的主題。

所以定呢個時間,呢個金額,係我以最低限度維持生命可能下完成遊戲既要求,如果可以做到也就無悔。
何不攞流亡被迫害黎做賣點?
雖然外國唔似連登咁聽到呢幾隻字會射精
但人地比較有人性同情心
你講到自己好慘咁R同情同注意make下noise
有冇配音呀 其他可以幫到你手? 已貨
多謝支持,現階段我最欠既係畫師,Voice act 可能要等到整完beta 再諗有無筆直去整。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞