集思廣益,呢個時勢流亡整Game眾籌點做好

394 回覆
749 Like 55 Dislike
再推
支持ed,比心機做好個game!
Lm
push
6草野既kingdom come
巴打果邊咁夜仲未訓
巴打 你都係玩返原神算啦
係咪阻住左你地見到有抗爭成份就不要問只要磅水咩都唔洗理?
up
不要問
定係你選擇性睇唔到?
整game係一個其中,向外宣傳香港示威的方式
咩人會泥漿摔角夾硬搵位入真係一眼就睇得出
所以我咪問全世界有幾多傻閪連打個機都要講政治而唔係睇好唔好玩
我知連登大把, 而且佢地根本唔洗隻驚宣傳, 佢地日日洗自己腦已經當左自己死全家
你宣傳黎個全宇宙最撚反共(笑)既地方宣傳黎托柒?
仲有而家件事完左喇咩? 香港滅左未呀?
未咁講咩故事呀? 有幾多成係準確呀?
鬼佬因為香港抗爭要素玩驚咁點解唔去睇下新聞文章了解下呀? 既然咁撚關心

呢個時代真係講叫個口號就有錢收
侮辱人類智慧都有個限度好冇
都未玩過就話人唔好玩
擺明玩野
如果有錢, 可唔可以整呢一類型?
有故事性, 可以選唔同嘅結局
https://youtu.be/JPgdmCs_opE

例如用邊一類型嘅武器都會影響結局
應唔應該妥協結局又係點之類
屌你老母係咪文盲
我第一個comment咪問樓主除左d香港要素之外係咪就冇任何可取之處
佢可以defend sell自己有咩咁特別有咩咁好玩
佢答左咩呀?
而家話緊佢一定唔好玩咩?
當然我問佢有咩除香港要素既賣點佢又答唔出,連坦克個d都加撚埋落去簡直係嘩眾取寵
我諗凍過水既多
而家香港出左坦克喇咩?六四係支那人既事喎
連登仔最撚憎支那架啦,平時又話全部賤種最鐘意睇佢地點死
未出坦克但你有坦克,咁係咪即係會老作

你話自己流亡,你真係咁撚俾中共重點關照到要著草
仲咁撚高調整d咁撚sensitive既野驚撚死冇人留意到咁,想點?

我由頭到尾都係講緊樓主動機
呢個反智時代唔少人食抗爭飯
加少少fans service就shut up and take my money
而家出面求其插個散仔就英雄乜乜柒柒
唔該你地唔好再侮辱人類,ok?
仲有你地班弱智傻閪係醒既就唔應該為啖氣jer住我
因為你地連基本閱讀理解能力都冇
我講既野你根本明唔夠一成
你越jer住我,我越講得清楚,明眼人睇到只會越多懷疑
你地一係就豬隊友,一係就曲線陰鳩緊樓主
人地鍾意支持抗爭相關嘅遊戲有乜嘢問題

乜都要做到最好最好先支持,唔怪得香港乜撚產業都搞唔成
KickStarter Link
https://bit.ly/3vWDKdv

之前以為巴打純插隻GAME消費抗爭,
我認同,所以無覆你遊戲有咩其它價值
下文向大家介紹係隻GAME 行緊咩機制。

隻Game既核心機制係劇情解謎,下文解釋
1.咩係劇情解謎,同物理解謎有咩唔同。
2.用左咩機制去達成劇情解謎,點解呢啲機制達成到目標。

劇情解謎
即要求玩家透過思考去理解﹑猜測遊戲劇情,方可推進遊戲進度,解謎既「謎」,係事,而非機關。
遊戲主要既過程就係還原事件,因此我先將遊戲定位為2d 偵探冒險遊戲。

例子:
Her Story(神作,必玩)
Return of the Obra Dinn

物理解謎
即要求玩家透過解開機關,玩家能前還往下一個場景,就係遊戲進度既推進。謎題可與遊戲劇情無關,也有與劇情緊密關聯的遊戲如返校。

例子:
Limbo
返校﹑還願

遊戲機制:

可播放既TimeLine
遊戲入面既記憶係都係一條可以播放(停﹑放進,倒退)既片段,
但由於玩家既視覺有限(Camera範圍),而同一個記憶係唔同地方同時發生緊(空間限制),
玩家就要倒退返個記憶去搵返成件事係同一個時間下唔同地方正係到發生緊咩事,先至會清楚成件事既來龍去脈。

例子:
Tacoma(鐘意劇情game既大家,可以體驗下呢種講故仔方式,有驚喜!)

理解事件,然後觸發其它記憶
係遊戲入面,記憶係要滿足三個條件先觸發到既
1.用左啱嘅人物(主角淨體可以吸吶記憶變成其它人物)﹑
2.去到啱嘅時間
3.觸發啱嘅物件

例子:
在A記憶的對話中知道,角色甲在家中槍殺某某
玩家用角色甲在家中對住支槍,就會搵到果條記憶

搵搵下就會推到主劇情

以上我個網同Kickstarter 有講

推一推其它劇情Game:
Dear Esther
Gone Home

其它問題:

隻game係咪老作?
係,遊戲本身係虛擬媒體,遊戲雖然係會以現實歷史為背景,內容多數都係老作的,因為我認為有思考有角度先至有創作,
即以坦克車為例,還原坦克車事件不是遊戲的重點,如何思考﹑理解坦克車事件先會係我關注既地方。

係咪食抗爭飯?
係,遊戲題材係涉及政治的,如果因為咁籌到錢寫到落去,絕對係食緊抗爭飯。

點解咁高調?
因為想寫Game。

我既動機係咩?
寫Game,生架落去,動機絕對不良。
我鐘意屌盲信柒頭有乜嘢問題

乜都唔洗做總之加抗爭兩隻字落去就會有班傻閪支持,唔怪得香港乜撚都搞唔成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞