發現左老豆出軌,唔敢話比媽知,點算?

221 回覆
599 Like 30 Dislike
咁仆街,呢啲直頭要同佢斬纜,體諒d 乜?性成癮就去睇醫生
早好多好多年一個月有兩晚會返左大陸做野,維持左兩年左右。兩年後就完全晚晚係屋企,我都覺得神奇。
歸根究底只有一樣
就係情緒價值

付出未必係對方想要(産生唔到情緒價值)

情緒價值可以由滿足自身認同,刺激激情等等需求産生

點解同伴侶相處覺得煩,正正呢點
無左情緒價值,只剩義務責任
好多人生左小朋友都咁
所以出去玩完返屋企係有一定道理
預左比人屌政治不正確
但你真正切身處地個陣你就會明白點解做呢件事
Btw,為何繼續婚姻?
就係責任與義務,而且對方無做錯乜
老左都有個伴

但你唔可能一世係呢種壓抑狀態入面
最起碼你黄金年齡唔係
如果係家庭得到足夠情緒價值,好難會出軌
老伴,同自己回憶一生過去,分享喜與樂。

每個人都有佢自己的路走,作為男性,唔到死果個日都唔敢講自己一定唔會出軌,咩都好,走這條路唔好令佢咁難受....子女知道左會很痛苦,懂得保護佢地,不然老來孤獨。
呢個真
記得返屋企,滿足左情緒價值之後要知道你自己既位置,同負責返應該有既義務責任。

最難頂頂個位係就算係家庭得唔到情緒價值之餘,你都要係家庭繼續付出,仲要照顧家庭成員既情緒

呢個位唔係換位思考可以搞得掂
照講 當小個老豆
利申 過左5年重未釋懷到
到你多d情感經歷就明,或者索性唔結婚

希望你真係遇到個岩既人吧
講完出黎 冇病都變有病啦
老豆憎乜撚
明明佢錯在先,有咩資格憎
明白,只能夠講無法,同伴侶溝通唔到既有人在。
係,同你老豆傾下
少年你太年輕
我聽太多呢種故事
我自己一定係收埋等到分身家個日先攞出黎做籌碼
係搵過第二個豬欄
收集證據
如果離婚可以攞返啲錢
唔好講 會好大打擊
私底下同你老豆解決
我親戚就係因為捱左好耐結果發現個老公出軌而有情緒病醫唔好
以為自己開post 幾年前同你情況一樣 都係睇電話發現老豆包二奶
同你一樣,都係我睇佢電話然後發現到先
嗰陣我都唔敢話比老母知,一直都冇講,到最後老母自己察覺到走嚟問我先話咗比佢知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞