有冇人報左今年RMIT…

201 回覆
2 Like 17 Dislike
咁講,見過機電hd畢業出黎email要google translation,pt degree 出黎睇得明但寫唔到幾多隻字,我係後者好少少
自己到今日為止
都用緊cambridge 同google translate
自己打完既email都會用google譯返做中文睇睇

出現你口中呢個情況
覺得係香港文化同工程學生質素問題
前者就搞到d人唔敢開口講多d
後者就只能靠勤力搭救

相信好多理科人諗住自己數勁就得
英文可以唔洗咁叻
見以前身邊d同學就係咁比藉口自己
最後仆街就自己會明呀啦
我想講,polyu full time 工程系畢業學生, 同個鬼佬業主溝通都唔得,
講完個鬼都唔明,雞同鴨講咁,最後打返上main office,叫個英文好啲既
同事溝通
其實點都要搵啲英文私補,先有改善
應該問你未來想做咩類型既工程多?
如果純粹無任何諗法既, bse 比較好

BSE HD可以報呀
我反而好奇你咩成績?同埋唔考慮讀rmit?

機電署d大師都係BS出身
BSE比人屌到傻係因為佢地唔想再咁多人入行做爛市
EE競爭最大,最唔抵讀
除非你係對電有興趣啦
覺得Rmit同speed差唔多
你個成績夠呀啦
但絕對唔夠EE爛
老實講,你其實都可以去jobsdb去睇
你除非入到兩電一鐵啫
但入唔到就GG啦
入sub仔做bs會想死,乜都要做,雜工野都做埋
最慘人工未必高
工程老闆大部份都係壓榨員工
純電行頭窄到死,來來去去幾間公司,上唔到pm就3萬幾已經係頂,
最慘其實都係做埋科文野,樓面收貨,入料搬野,做到se都要係咁
所以報civil係最好選擇
讀完出黎大把選擇
師兄讀EE?黎緊都唸住讀speed,CGPA3.31,組個隊?
師兄,黎緊畢業,宜家準備報non jupas,gpa唔夠入poly EE,只有speed同rmit選擇,兩者邊個好d?聽聞ft都要讀三年,d吖sir話兩年系額人,系咪真?
你呢個時間畢業應該係pt又或者炒科?
其實2個都差唔多
但係如果讀rmit
你識到人既話
佢肯比source就易d

明明人地ft課程都寫到明係2年
屌鳩你個fd啦,撚係三年咩
佢自己炒科柒左?
憑佢咁鳩,就知佢成續好打極有限
你唔洗諗住靠佢
唔係唔係,應該係話23年6月左右畢業,係黎緊報non jupas,吖sir都話rmit會易d,但speed容易去番poly讀master洗底

課程時間係吖ive d sir講,佢話冇可能讀兩年,話rmit ft EE讀兩年加三個月到,speed就兩年半,然後話其實咪即係三年,冇可能兩年讀得曬

題外話,sem1-3 CGPA3.31,係咪真係無緣ugc既top up?想要個確實答案令自己死心
3.31可以讀細電

我就係R大畢業
而加都讀緊master
個呀sir好伏

正確時間係一年八個月
可以咁快係因為2個半月1個sem
所以係chur到爆晒
一年10個月先岩
對細電完全冇興趣,要打code,會越讀越衰

即係speed EE ft degree兩年都可以畢業啦,吖sir fake人三年,頂佢
係呀, 咁就放心選擇啦
但呢兩年得閒就睇下英文報章
改善下英文問題
有冇RMIT同學? 我出黎2月過去開學,交流認識下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞