有冇人上過吳瑞麟堂?

87 回覆
1 Like 52 Dislike
美股隊長OK既,主力係睇個大環境推斷之後有咩資產或者sector會大升然後提早部處,由最早期開始買美股,之後bitcoin,就咁睇幾有先見之名,佢係參考Mark Minervini既止蝕方法,不過嚴格上唔係圖表派
Cup Sir就純圖表派,都係參考Mark Minervini既方式,不過佢就有自己一套系統,都係打滾左十幾年有一套長期穩定既賺錢方法

如果冇咩投資概念咁買美股隊長既書睇係唔錯,堂冇上過冇comment
Cup sir就高階版,主力技術分析,佢patreon先2舊水個月,一join就睇到晒所有文,比2舊水唔岩都係跌2舊
支持MM MM好波
良心股神MM一定唔會推高啲細股派貨
其實咩方法都有機會贏同輸,只要大牛市就揸實佢唔打你止蝕就坐上去,駛鬼咩VCP咩
珍 不過巴打走先 小心俾信徒咬
我無俾咁多佢,不過幾百嘅班都上過幾次,如果初學美股其實 OK,起碼會講下邊度睇資料,有邊啲 ETF,最重要係佢介紹左 MM 幾本書嘅精粹,有係受用,起碼比起沈大師之類好好多;至於家族基金我都真係問過佢,佢都笑住話只係搵食姐唔係咩大基金黎
隊長ok ge
趨勢派唔係純圖表
vcp 勝率得4成 衰撚過買大細
仲要計咩鳩cup 比成千幾睇rs
最後4成勝率
睇情況,隊長跟mm, 喪標果d坐到跌穿50線,cup用atr止蝕,好處未無咁易chok走,壞處未條數易亂,即係本來每隻10000,走左隻要買5000 既
點廢法,跟佢輸咗幾多?
點解冇跟佢買SQ, BTC
睇咗巴打啲舊post,應該都係尾水先嚟入場,接咗美股巨腸條火棒
財演手法,自己揸住就吹到天咁高,話睇上十萬
引到班傻散跟,跟住大戶就借機走貨,自己都唔理跟住走
信佢班傻散咁就接咗大戶火棒,自己走咗貨之後話BTC玩完
利申﹕上過美隊入門班 + ETF班 + 第三季投資展望+ patreon訂戶,訂閱左cup sir patreon 幾個月

其實想報呢啲班,都應該係想認真學野既,唔係抄number gogogo果啲。美隊個班既內容樓上師兄都講哂,而問題係美隊都坦白,佢賺錢唔係靠入門班果D技巧。

咁你比四千幾蚊,其實係學一堆當事人都唔會用既,又冇跟進又唔知work唔work既技巧,而所謂既FB教導團,都冇咩點update,莫過話實戰跟trade了。我唔否認美隊個人係勁既,至少佢學習模式同我好有共鳴,呢個係我願意比錢既部分原因。

但cup sir較好既地方,就係佢會根據而家市況去講佢持股既方法同理念比你,一個星期因為唔同市況有short comment。可能因為佢學歷同職業關係,佢係能夠客觀理性咁分析咩係自己知咩係唔知,背後都有一套trading既理念主導。

我覺得能夠跟一個係market企到咁多年既人唔事後飛咁親身做trade同講trade比你聽,已經係非常難得,所以佢個patreon係抵比既。

但你要知道,投資同學彿一樣,一堆理論框架理解完之後,最難花最多功夫係親身驗証,塑造自己心理。上堂只係第一步。
今年佢 d 手法其實避左好多危險野
上年年頭大閪冧嗰陣都避左一鑊
佢買嘅野入場嗰陣基本上呢度嘅人未必留意嘅野
到傳媒察覺嗰陣而又訪問佢嗰陣大部份都水尾甚至閪冧嗰陣先搵佢
佢俾人覺得依家先嚟話點贏點贏有用咩呢種感覺其實唔出奇
同埋佢唔係 d 問ticker d 人
問 ticker 嗰d 位佢已經交左俾其他人負責
基本上佢要教嘅野早幾年已經教晒無野好教
依家反而係叫人自己多d 落手落腳用佢常用嗰套觀察市場
同埋佢依家已經少講技術重心法
其實咁樣係好事嚟
炒股永遠唔係跟死一個人點分析同俾料
因為呢個人唔會長期拖住你隻手炒股
其實「美股隊長」係咪得一個?

即係花生台有節目果位「美股隊長」?
認同樓上巴打講,
自己花錢買外國名人書睇好過上堂。
講真今時今日呢個市邊個炒都係差唔多,
佢標青到出書只係贏在2014 年開始參與美股食左個大升浪
2014年玩大型美股邊個都係股神
唔係好明,想問下巴打

計計吓,你大大話話都好似上咗佢6個course,
點解你覺得佢「廢」,你又會上完一個又一個既?
你知佢第一個冇內容,另一個又9 up, 咁點解又繼續報完一個又下一個?
好同意。
賺到錢嘅又有時間嘅,why not both?
你上過邊個堂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞