出乎意料嘅驚喜之作 — 《手捲煙》

574 回覆
340 Like 31 Dislike
袁富華 太保
有冇人覺得臨尾場打戲係參考緊oldboy嗰場?
https://youtu.be/VwIIDzrVVdc
睇完其實有啲失望
當然啲演員啲戲好出色
但英軍華兵嗰啲設定根本無乜用,就咁話一堆兄弟都得啦
尤其係睇過去年煙花(都係有何華超),你就發現《去》先真正運用到英兵作為故事背景,(英兵先有嘅struggle )

《手》除咗演員嘅演技可讚之外,就係臨尾自已人打自已人
好無謂嘅打鬥,但又幾浪漫
屌你老母你地班盲撐本土電影撚收皮啦,上次狂舞派3又係咁,呢次又係咁,一套垃圾都講撚到好撚正咁,兩套戲一共浪費左我4個鐘,食屎啦你班撚樣
最尾果幕如果講砌出嚟
不妨睇返一次PTU
最後槍戰啲賊有冇交代過?

不如我又問吓
點解白頭佬點證物有缺
肥沙拎返馬尾部電話出嚟解個困境
都唔即時換埋自己電話?
你答唔答到我?

有時對啲新導演都要公道
我自己都係杜蛇fans
但唔係因為有啲人已經上咗位
而一啲人未有成就
就要用最harsh個standard嚟judge佢
push
其實我都覺英軍呢個background可有可無
套戲正喎你係咪唔識睇戲
佢可能想講好多香港人係97前為過英國服務,但最後結局連一個居留權都拎唔到,有種俾人用完即棄既感覺而97後都係要歸於平淡
唔係話差 但一定唔係出色囉
有啲情節又要主角智力下降推動劇情
想走佬 但番自己屋企
太保只係帶一條𡃁深入虎穴,開左兩槍,就搞到內鬨,然後就企埋一邊睇鬼打鬼。最後講左成套戲嘅中心思想:你地淨係識自己人打自己人。而且場打鬥戲一鏡到底。淨係呢幕已經值回票價。
水族店店員
唔係話要定義
純碎係facebook見到好多人係咁話佢藍所以唔睇
但係我覺得佢好似一路都無表態
所以先唸住問吓佢係咪做過啲咩
啱啱睇完 覺得麻麻地
濁水飄流好睇啲
不過港產片一定要支持
導演話借喻日落國
我覺得出色喎不過好唔好好個人。有啲戲人大左再睇多次會好睇好多例如卧虎藏龍,細路仔睇時悶到瞓著,大過左有人生經驗就覺得好正,翻睇左4、5次
好鍾意林家棟,做tvb 茶是故鄉濃個陣已經覺得佢非池中物果然
導演係邊個位客串左?
太暴力頂唔順
睇完個人好暴戾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞