出乎意料嘅驚喜之作 — 《手捲煙》

574 回覆
340 Like 31 Dislike
覺得林家棟發揮好好,佢以前都係做兇狠(黑社會)、西口西面(寒戰)角色,令我覺得佢定咗型。但係今次,多咗好多唔同變化,收放得好好

但係濁水吳鎮宇,我都好鍾意

最重要佢地兩個都係低、零片酬,真係好敬業樂業
所以香港人更加要支持本土電影
未睇遺愛呀
散場果首歌咩歌黎 唔錯
https://youtu.be/7SVVNTosXbQ

主題曲

買原聲碟喇喂
成套戲個storytelling廢到 劇情又鬆散 每條線最後夾埋又格硬
眼高手低
講雷氣 個叉仔係好雷
但刻畫唔夠深
咪又係講錢份上
久違了嘅亞龍大

https://youtu.be/zT_rVTNgAvY
同出一轍
如果真係功利行先
我覺得ptu任達華幫林雪
個動機仲更加R爆頭

純粹真係著得起件制服就自己人
仲要入面無乜點講點解任可以咁為得林雪
細路得學校一場叫有d戲

個角色定位完全模糊
https://youtu.be/UKQXc0khi18

吹大左???定係連登仔都睇唔到呢一層
繼續支持香港國產電影
睇完我覺得係佢自己腦補咗好多嘢落去
而唔係睇套戲睇嘅人馬上能夠get到嘅嘢
係幾好睇
快撚啲去睇啦
濁水吳鎮宇有時我覺得有啲出戲,唔係好說服到我佢係露宿者,唔知係演法定化妝服裝問題,似係靚坤講野咁
我就覺得佢做得好似,好有嗰種市井、過得一日得一日嘅感覺。D阿叔係真係會沙沙地聲,講嘢嘅用詞唔太精準,再夾雜大量粗口,失驚無神又彈句至理明言出嚟。

最出戲嘅位可能係,劇情上未夠舖墊,點解佢會喺件事上面突然咁堅持,可能係要配合番導演嘅中心思想。

不過濁水又再次證明佢咩角色都OK,奸角(絕代雙驕)、惡人(古惑仔)、衝動(槍火)、沉實(衝鋒隊)、有計謀(無間道2)、搞笑(娛樂之王),加埋逆流大叔同今次濁水。

今晚8點

16:9x 手捲煙 解構拍攝場景
林家棟係重慶踩到卡比啲「出奇蛋」,凶返卡比轉頭個幕做得超好。完全詮釋到係龍蛇混雜之地生存唔會俾人食住嘅架勢。
我上面話有Gay情,
連登仔又話我老屈佢地、又負評我個留言;
有意思嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞