生態片 科莫多龍開餐

761 回覆
512 Like 119 Dislike
無人道既唔算係人都係動物
六道
科莫多龍係型嘅,但凌遲食法真係幾嘔心
其實已經食得好快, 小鹿一野食完, 佢都驚比同類搶野食, 你睇已經有兩隻埋緊黎
太殘忍 睇到哭咗
科莫多龍餓起上黎同類都照食, 口水有劇毒, 野外見到記得遠遠就要走
唔敢睇
講得好好
呢種論述好有趣 同啲人講點解食狗肉唔得 但牛肉就可以好似
可以坦白噉講
人就係唯一一個將自己思想強加其他事物身上嘅生物
好聽啲叫同情心、良善、道德
難聽啲叫闇於自見(人唔係一出世就放眼觀望整個宇宙,講嘅做嘅通通都係以自己所見識所體驗嘅出發,我地自必然有偏見、誤判同錯誤)、自私(非貶義,人係做唔到真正大愛,因為相比起其他動物,就梗係自己寵物親啲)
而噉啱人又係食物鏈最頂層 咪「自以為」可以將自己嗰套用喺大自然身上 (自以為:其實呢個世界無話過肚餓食野呢個行為啱唔啱,其實無野係天公地道,係你將跟隨自然=天公地道諗成理所當然,科莫多龍開餐係順從佢本性,但本身順從本性呢樣野其實係咪道德上啱嘅呢無人知,自然界將呢個問題訴諸喺叢林法則,簡單啲講亦即係「無講,總之就誰大誰惡誰正確」,人走上最頂層,向各種動物施加人類自己嘅標準,人類係自以為要順隨善心,但佢係咪正確呢唔知),而你可以大書特書話佢虛僞、偽善,之但係噉喎,
一、你難免會因為得罪最頂層而被人類社會秩序(另一種代替叢林法則)淘汰
二、你當然可以話我唔同其他人虛偽,我自認我唔係虛偽嘅人,但係噉你又可以順從啲咩,叢林法則?噉只係自然界「自以為」嘅真理,只係一班動物以為順從生物本能就正確嘅「虛偽」,因為你永遠唔知你做嘅野究竟係啱定錯,你無法子避免呢個問題
不過,當然你可以繼續狠批人類社會嘅,始終大家都係囿於自己思想嘅人
我想講 調返轉係人類太中心以為樣樣野都要人類去介入先得
你幾時見過動物會將另一種動物完全屠殺曬

人類先做到
對其它人種都做更何況動物
點解個攝影師覺得自己咁安全
呢D蜥蜴會唔會其實絕種都唔可惜
有,變埋長頸鹿仲想點
被食都算 監生俾人折磨至死先慘⋯
隻鹿b一出世就即刻俾佢食左落肚……..
勁慘
中国獅子
強烈遣責
人咪就係嗰種動物囉 點解你可以唔當人做嘅野就係大自然?
唔解人為嘅野就係違反大自然?咁狗為呢?老虎為呢?
呢條片已經唔算殘忍嘔心
之前喺YouTube亂撳d慎入動物生食片
有條係獅子定唔記得係老虎
鏡頭仲要zoom勁近勁高清
影住一隻未成形嘅鹿俾獅子食

另一條片應該係斑馬過河俾鱷魚食
鱷魚扭爆咗斑馬個頭,噴晒血
隻斑馬冇咗半塊面仲未死
隻鹿仔仲識郁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞