[買了可以慢慢反省,不買卻只能後悔]Tomica / 車仔 討論區 20

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
7iny應該係1/76,但係可以同1/64一齊玩
ok thankssss咁奇怪都有嘅

睇睇先
我想問下mini GT 無泥版Camel Tropy Defender喺咪已經無乜可能再搵到
上網應該有人放卦?街好似唔見有

去藍店買車仔都俾狗咬
袋入面分分鐘成袋狗車
格仔就算有貨都最少三百幾樓上了
嘩...
之前我連109藍色Surfing Board版都要搵咗陣先有
Hobby Japan
MiniGT係Denfender最賣得, 大部份款好快賣晒
1/64模黎 睇倒後鏡認 用獨立膠件倒後鏡係新開嘅1/64模

新手留名
等緊佢架軍車
竟然有新模
韋川嗰架都係64?
不嬲都係
唔係1/64嘅點擺到車
第一款用Hino 300 1/64新模嘅街貨應該係韋川平板拖車,但普通拖車仍然係用1/76舊模

用Hino 300 1/64新模會見到有獨立膠件鏡,成個模應該似模型啲,價錢都通常過百

用Hino 300 1/76舊模嘅話,倒後鏡係同屋仔一體化啤出黎,多數係啲價錢唔駛一舊水嘅車仔款先用,成架車相對玩具啲,觀應都係比例勁奇怪,像真撚唔建議買

出Hino 300 1/64新模同期都出咗ISUZU NP/NQ 1/64新模,無記錯第一款街貨應該係順豐雪櫃斗貨車,同樣最簡單用倒後鏡分1/64定1/76

1/64新模ISUZU N系倒後鏡幼身而且突出,獨立膠件水潑,A柱幼身,價錢普遍過百

1/76舊模倒後鏡Oversize又平又核突,水潑直接印上窗,擋風玻璃凹入,A柱粗,價錢普遍唔過百

最後忠告,Tiny自己講嘅比例絕對唔可靠,1/76車會同你講1/64,1/64車又會同你講係1/76,直接攞上手睇清楚先買最穩陣
冇訂見到有現就快啲入手,見啲師兄話TSM講明呢水minigt少貨返,台灣日本都缺,再加埋宜家大劣仔又玩minigt又搶埋一份
基本上姐係大盒就會係用1/64新模
平時細盒就1/76舊模?
以貨車計,元祖細盒一定係舊模76,大盒好難講,有時舊模76車個斗太大放唔入細盒都會用大盒,加上人地而家啲包裝無standard(應該話成檔嘢都無standard),靠盒認唔係好work
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞