[買了可以慢慢反省,不買卻只能後悔]Tomica / 車仔 討論區 20

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
打完諗深一層都係覺得Tomytec TLV只係價錢Hobby Grade, 精細度就偏向Semi-hobby grade多啲
tlv始終係金屬車,冇樹脂車整到咁細緻,樹脂車多數要人手整,成本貴好多
所以咪話TLV同Tarmac Inno差唔多價位去比又唔理QC嘅話,TLV實際上交到嘅貨仔只係好過Minigt個類Semi Hobby少少,但又同Inno64/Tarmac Hobby64/Hobby Japan呢類金屬模純觀賞用車差一截

Resin車就(頭一年)上神枱無得比啦
TLV靚在個殼精準度,暫時無咩廠追到,同一個殼唔同廠拎黎比就分到高下

同埋TLV好多車都有升值潛力,那怕普通車款唔知點解都會無啦啦升
精準度方面駁唔到

但升值方面,而家世界啲嘢升唔升值就同件貨質素甩晒鈎咁濟啦
今次好似無咩特別,係得個車場有少少想買
又番炒花見台
可能玩開tomytec見到呢啲唔係好想儲
平有平儲 貴有貴儲 大家儲車嘅ching開心就得
補充少少啦拓意唔計第一代公安車四寶嘅車款(jetta 金杯 五菱 elantra), 天津大發, 夏利 jeep cherokee同1/110導彈車
其他款大致上都係跟1/64

佢出果d 1/64軍車其實真心幾抵玩
同埋開頭tlv toyota coaster果期我覺得唔太值,我都買左架拓意coaster (雖則唔同代)返屋企當美沙酮頂住先,最後頂唔順先買返架tlv玩

有時寧願買majorette嘅hiace都唔想買tomica hiace…..

第一次買bm creations
平時見佢啲模起得柒下柒下咁,都唔撚開胃
加埋佢個濕鳩轉向系統,更加令人卻步
好啦今次佢出架14年Impreza wrx斬尾係幾吸引,呢款車應該除咗Tomica同hotwheels之外都冇廠出
買完都係谷鳩氣,個轉向系統垃撚圾不在話下,又要學人玩換轆,換撚完係卡住沙板推唔郁嘅
好心啦,好地地出一架車仔咪算囉,係都要搞呢搞路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞