[買了可以慢慢反省,不買卻只能後悔]Tomica / 車仔 討論區 20

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
通街都有
其他色好似出晒貨,係呢隻色仲未出貨
thx bro 得閒去現時睇睇
新手想入坑推車仔。係咪tomica schuco hot wheels 同mini-gt比較合適?Tarmac works 係咪冇得推?
係呀,tarmac好似都推到但唔會好順
明白
幾時先買到altezza
Global 64 推到,玻璃盒嗰 d 推唔喐
紅白盒Tomica 同 hotwheels ,matchbox 比較玩具向

Tomica Limited Vintage,Mini GT ,Tarmac ,Inno,拓意 較偏向像真同埋夾1:64比例
拓意私家車款唔係跟足1/64,除咗近期裝甲車外主要都係偏玩具向

嚴格黎講唔計Tiny呢間連自己定位都搞唔清嘅廠外,我覺得咁樣分會易分啲:

1. 玩具Grade, $50樓下為主, 目標推得順, 甚至可以做到基本活動件(hw除外), 唔求跟足比例唔求像真(所以會出現紅白盒封窗/開到門但唔見咗門框/巨型門絞), 小朋友都玩得
-> Tomica 紅白盒/Premium 盒、Hotwheels、拓意(非裝甲車系列)、Matchbox、Siku

2. Semi-hobby grade, $100左近, 主打基本像真合1/64比例, 推得郁is a must, 部分廠牌甚至可以跟返真車外觀做活動件(如BM/Era,開到門開到頭冚之餘唔會送大大個門絞,又唔會食咗個門框),但精細度因為要遷就成本同mass production工序又比Hobby grade差一大截(或者簡單啲講主要外觀稍為精細少少,內籠就求完美主義者唔會睇)
-> 平少少有活動件有BM、Era
-> 貴少少追求靚靚仔仔有MiniGT、Tarmac Global64系列 、Pop Race

3. Hobby Grade, 金屬模$100起跳, 膠模更貴, 唔For你推車仔玩車仔, 只供觀賞, 由內到外嘅精細
-> 有得推就Tomytec TLV系列
-> 無得推就Inno64、Tarmac Hobby64系列
-> 近年仲有好多中國or香港雜廠開模target hobby grade,有幾間起模質素係唔錯,但有部分廠未必搵車廠拎授權

利申外行人士9up,有錯隨便負皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞