點解返工要返8個鐘 但放工私人時間就得幾個鐘?!

305 回覆
2758 Like 14 Dislike
你on9到只係做到呢d on9公司者
幾歲?結左婚生左仔未?
我就無問題,但呢度大多既人唔得囉
佢地其實只要自己早放但同時大多根本無料只可以做以時間計數既廢公司
北韓:所以話資本主義係萬惡
應該番6個鐘工
計番來回車程當兩個鐘
加埋8個鐘
咁就8個鐘訓覺
剩底有8個鐘娛樂/私人時間
所以朝十晚四既工最好
喺公司瞓覺>>>>>>喺屋企瞓 唔知點解
偷拍
根本返工就係現代奴隸制度
用錢黎控制你
做到隻狗咁幫公司搵咁多錢
先俾返少少你生活

日常生活用品各樣都要錢
你唔返就生活唔到
最慘係啲錢最後又係流返入有錢人大集團度

基本上就係迫我地我地勞力去換少少錢生活
但我地既勞力幫佢地搵大錢
件事好對等 你投入多啲時間 上面個堆就可以攤攤手銀包keep住袋 最好就日日ot 扣你血
因為你既生產力低

高生產力,一日做一個鐘,23小時私人時間
發明金錢嘅人一係債主二係債仔
嘩你講啲野真係精彩,將所有野倒果為因,首先咩叫冇夜生活又唔中意,你講到有得揀咁,唔要夜生活就可以短工時,就係因為冇得揀,先逼住要享受夜生活嘅便利

乜叫學德國佬咁做野集中d,人地因為短工時先可以易集中,有咩人類長工時唔會降低集中力,集中短時間做哂野有得即刻收工?唔傾計有咩做?

仲有一樣野就係又講埋啲付出幾多收獲幾多依啲老掉牙言論,依家2021年啦,世界上好多人都係付出同收獲不正成比,仲要好衰唔衰拎奴隸香蕉國比
我intern 嗰間公司次次開會都遲開始+overrun
次次個agenda 傾咗得一半個會就overrun
傾埋開咗嘅topic 之後 要再book 過新appointment

一開工返到寫字樓班同事主動同我鳩噏10-20分鐘先開始做嘢
開工時間中段有同事會淋花
佢一路淋我一路同佢鳩噏

不過lunch hour 食30 分鐘唔會多會少 就真嘅

利申: 德資大公司 同事90% 德國人
我而家大概就係咁
身心健康~~~
咁你返工時間係幾耐
咩工可以咁
時間暫停器
我以前intern 間公司
每個禮拜一次大嘅早餐break
全個department 嘅人一齊入大pantry 食早餐鳩噏
最勁可以食成九個字

不過有武肺之後就取消咗
其實輪班就可以解決到
吓你黎生嚟
日日準時走㗎喎
香港地有邊間公司唔on9
除咗得閒上嚟抱怨下 之後每日又死死地氣為搵少少錢返工
搞到人生就好似只有返工咁 對住同事嘅時間仲多過對住屋企人朝早唔係同一時間出門口 有時應酬食飯食晏咗 兩老都已經瞓咗覺 全日都冇同屋企人講過幾句計
自己冇力擺脫呢個循環 唯有唔好生仔 唔好比下一代受我呢種苦
每日七粒鐘 Flexible working hour 唔包飯鐘
公司一般都唔會點理你平時幾點返工
總之每個月返得夠工作日*7 嘅時數就得

我試過朝八「晚十一」(11am 收工)
都試過朝七晚七

每日返多咗嘅時間可以用嚟補假/ 遲啲其他日子返少啲
同樣返少咗嘅時間就遲啲一定要補返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞