點解返工要返8個鐘 但放工私人時間就得幾個鐘?!

305 回覆
2758 Like 14 Dislike
為咗爭取多啲私人時間而選擇報復性捱夜,每日明明11-12點瞓得係都要搞到2點幾先瞓,然後第朝六點幾又要起身
朝9晚6唔駛OT?

利申:連食飯返六個鐘
問下邊個閪人定每星期番5日仲好啦
其實科技都咁多年都無辦法壓縮到訓教可以直入深層,訓兩個鐘就夠,當然商家發現左之後就會改返15~16鐘的工
每日放工根本連build up自己興趣嘅時間都冇
返工之後人生好似已經停頓咗 再冇接觸到新嘅嘢
睇書就一定唔洗講 冇咁嘅時間亦都冇咁嘅心機
最多都係放工去搵啲嘢學下咁 但係其實真正吸收到嘅好有限
所以而家大多數人休閒嘅活動都係唔洗點用腦 一係就飲飲食食 一係就shopping買嘢 再唔係就睇youtube煲劇睇廢片咁
人生就係搵好多唔洗點學習同思考嘅活動 填滿咗大部份嘅空餘時間
個人越放棄學習同思考 佢嘅生活就越嚟越固定化同抗拒改變
變咗好多人其實大部份嘅人生都冇諗過除咗而家嘅生活方式外 會唔會有其他嘅生活方式係會比而家更有意義同價值

其實有啲似層壓式推銷
唔想做底層俾人壓榨就要向上流動
去幫手壓榨人
都已經唔係公唔公平嘅問題
人哋發達國家嘅所謂唔公平都唔會去到窮人就要食蕉咁
香港呢,一窮就要劏房/地獄mode,玩條毛
屌你老母
香港真心痴線
講到尾政府根本就唔想洗錢落人民度
乜保障都冇
冇強制醫療保險,冇失業救濟金同冇退保
租同樓價又唔限制升幅
醫院又唔跟人口增長起多幾間(97後冇起過醫院

基本上呢幾樣係真正發達國家係基本
香港依家連確保冇人住劏房都做唔到
其他都講得太遠,尤其失業救濟金依啲
簡單講就係想投入最低成本割最多韭菜博人唔嘈
我只係黎榨取你哋 你哋嘅人生點樣有冇受到咩咩保障wfc

所以都唔好拉哂成個黃種人黎講
連台灣都有全民健保
香港人係黃種人當中都係地獄mode
你話生於窮國反而都會認命
但香港就似係一個騙案 由細到大係咁貫輸香港好有錢
細個以為股胎做香港人係好籤
基本認知係有錢國家嘅窮人應該唔會太差 點q知...
真漢子
奴隸身份認同咗就要限制生育,不過香港反而愈窮愈生得多 資本家永遠有源源不絕嘅奴隸供應
資本家就係多得呢班窮撚輔助 永續豪華生活
其實而家外國同香港差不多
加拿大低下階層其實工時隨時長過香港
以前翻過唔少同事仲寧願返長啲
因為車程長 而且啲體力勞動工
放工都係攰食餐飯就瞓覺
不如做長少少賺多少少錢
有陣時仲可以成班一齊Hea下

外國夜晚唔開多數係culture 法例同人口密度問題
依家越來越多開到夜晚十一二點
Office 都係一至五
不過睇大定細公司 我公司日做十個鐘係基本
紅日weekend 啲人照做野
真係做到我崩潰

鬼叫你窮
lm
啲人講到好似得香港係咁 外國好舒服
4天工作 每日翻5個鐘咪幾好
on9,每間公司都係
從來野係做唔晒,你更快做晒咪做更多野

香港有邊間公司係會規定一日係做咁多野,做完比你提早收工,而且工作量同時係合理?
做救生員,全日都係私人時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞