點解返工要返8個鐘 但放工私人時間就得幾個鐘?!

305 回覆
2758 Like 14 Dislike
請病假一日當罷工
有人用槍指住你要返工?
收嗲啦 死傻閪
8個鐘返工 8個鐘訓覺 8個鐘私人時間
市區揸棍波做咩 貪佢夠麻煩有得1212?
現實係掉轉
年輕時做過建造業, 返工時間0800-1800, 六天工作, 每日要預到好準搭0650果班巴士就唔使點遲到, 當時地盤響市區已經好好, 因為可以搭巴士點對點行幾個字到地盤唔使轉車

每日放工換衫去巴士搭車返到屋企普遍1930-1945左右, 沖埋涼都要8點先可以食飯, 即係每日由起身梳洗返工放工返到屋企要13.5-14個鐘

當年無smart phone飯後可以電腦上網玩到12點左右瞓了, 如果8小時工作即係多2個鐘休息, 真係爭好遠

由於六天工作, 基本上星期六放工沖涼食飯, 英超2130果場波睇到一半都響梳化瞓著比老豆老母叫入房瞓

我已經唔使落手落腳做果班真漢子, 但由於呢行體力勞動太攰要行上行落, 星期日瞓醒都中午11-12點, 莫講溝女, 根本連正常社交活動都無

做左5-6年, 市道差, 索性轉行, 轉左份5日半既工已經謝天謝地, 到近年轉左朝9晚6既工作, 先知道乜野叫做生活
可以問下黎生
除咗亞洲社會
全世界都係一個星期返兩日, 一日返3個鐘㗎啦
根本就係亞洲先咁痴線
你睇下啲美劇,啲鬼佬成日行嚟行去唔使做
返10放4
每週4天工作最好
個個都返工唔通個個都想返工咩

外國咪一樣,車程仲耐咗啦
用美劇做例, 你真心定假膠
我公司MNC, 班鬼佬咪又係9-5
office工返3粒鐘, 你畀d例子黎睇下
依度係連登標準
全部歐美鬼佬都唔駛返8-10個鐘

睇開reddit既我真係睇撚到呆哂
所以我個個朝早返到公司都係做自己野
食完lunch 先做正經野
work life balance
腦細:Work life balance 15個鐘私人時間咪多咗囉
每日最少OT返3個鐘就岩啦
你返工係為左有更好既睡眠條件
唔返工點交租買靚床褥

其實訓街咪唔洗返工
你唔撚駛瞓?
返工真係做嘢一定冇4個鐘
都係hea
你都on9,係香港你做得野只會俾老細安排更多野做,你做得快仲會俾人話你無野做偷懶,炒人第一個炒你
睇得多連登, 我真係唔排除有依類on9仔
你知兒登知識水平有幾出眾架啦
所以我第一句咪問真心定假膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞