點解返工要返8個鐘 但放工私人時間就得幾個鐘?!

305 回覆
2758 Like 14 Dislike
正常打工仔 日日返9-6 工作時間計埋lunch成9個鐘
收工返到屋企 最快都7點
當你1點訓 都係得6個鐘私人時間
根本就唔對等

究竟有冇辦法可以成功爭取成個世界都返6個鐘
大家有返多啲私人時間 有返多啲空間休息
可能全世界嘅人都開心啲 心境平和啲
一日有24小時
返8個鐘頭工 你仲有16個鐘喎
返9放6都9個鐘仲未計來回時間
所以要用返工時間黎做私人野
訓覺係大家嘅生理需要 人類嘅特性嚟 唔計
返到屋企又要做家務幫手煮飯洗衫

怪就怪你係生係亞洲社會
腦細:你工作時間係朝9晚6,剩番果15個鐘咪私人時間囉
仲未計要幫公司免費ot 起碼一日都送一兩個鐘比佢
好似外國咁所有野78點就收舖,無夜生活又唔鍾意,又唔要高物價,又想做少d,咁邊個做野比你地有咁既生活?
奴隸香蕉國d人就係咁悠閑,結果就係由有錢變窮國,d野唔會係天跌落黎,想可以做少d時間又唔想窮一係學德國佬咁做野集中d,返工時間唔傾計無咩食飯時間係位食三文治之後就又做過,要social就放工happy hour,問題係自問有幾多個做野有咁集中
呢個世界有輪班
你咁計法,瞓少啲咪多咗“私人時間“囉
5.5日
其實有冇人真心鍾意返工 認真問
所以一定唔撚OT
八個鐘頭都好好了
我打全部工都十個鐘
樓下冇24hour M記7仔唔得
你訓教都係為左起身番工
如果地鐵巴士一個鐘,揸車20分鐘,一日回來可以慳80分鐘,一個月計20日慳到26.67個鐘,一年慳足320個鐘,即係一年多13日幾Annual leave
英文唔好 走唔到
係呀 可以照輪班 只係每人工時6個鐘
有啲彈性工作 交到貨就得 唔洗無野做都要喺公司坐到夠鐘
香港哋塞車問題嚴重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞