Guilty Gear Xrd -Strive 出左冇人講, 我開post講喇

174 回覆
6 Like 3 Dislike
仲有冇人玩緊
我都想搵香港人玩
Ps版
我用GGXX至GG Xrd有限既知識黎答

Zato難用係因為用佢等如同時控兩隻,
而格game雖然都係用大掣先好打,但當中Zato則係近乎“一定”要用大掣,手掣基本上無可能用。

原因係因為Zato係要hold掣
本體出招同一般人一樣,係用「㩒掣」黎決定,
但隻仔既攻擊則係用「放開粒掣」黎決定。

即係其他角色出一招就一招,236k就236k,完
而Zato出招可能就要236k再hold住粒k掣,hold住粒k掣同時跳駁招,駁駁下某個時機又放開粒k掣用隻仔黎駁……
要練到六指琴魔每隻手指都有獨立生命同思考先玩得掂
玩唔掂!個腦同手指控制唔到
其他角色大部難嘅連技都出到
PC
尋晚Quick Play quick到上10/F, 然後比人打返落9/F
玩pc好
Ps版好似有3-4F輸入延遲
但好似ps版多㗎仔玩
https://www.eventhubs.com/news/2021/jul/06/guilty-gear-ps5-lag/
當PS4有3-4 frame input delay d人好期待PS5數據, 點知成5-6 frame input delay , 結果都係得PC做到frame perfect combo
ArcSystem之前講左會積極加crossplay, 7月頭仲話"we are going through the verification processes for it," 所以都係揀PC好
https://www.pcgamesn.com/guilty-gear-strive/cross-play
但好可惜pc版比較少勁人打
Pc版個生態會差啲
畢竟EVO呢D大型LAN EVENT好多都係喺console玩, 變相d人喺console玩多, 個input delay你要玩得多先會慣
論格鬥game玩家人數, console大多數會多過PC (除左Tekken7)
再望下啲玩FIG人
個個大多數係阿叔
後生仔好少數玩依類
變左小眾遊戲
pc版想搵人一齊玩
見steam減價想問下pc人流多唔多
本身有ps版但係懶得開ps
想轉pc版方便啲
新手入場
而家練緊Giovanna啲combo
覺得比起其他格game (Tekken, DBFZ) 黎講個入場門檻都幾低
用faust打到level9卡住左, 打sol好難打
想入坑 香港仲有無人玩
上網打rank都唔洗等
10樓醫生揮手KEEP住晚晚都會打1個鐘左右, PS版, 有冇巴打切磋吓
巴打留個PS tag
主力棺材佬
大家都係十層(唔係天上人)
應該實力差唔多
應該會幾好玩
Steam版Leo / Jacko
驚自爆
TG傾@sw_jj
Ok
我都係steam版
挽sol 唔識打ky比人屌打del game
試下引佢出手打差合?
我Leo招236s突進可以捉到
唉唔知
依家跌咗落9f 冇心機玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞