Guilty Gear Xrd -Strive 出左冇人講, 我開post講喇

174 回覆
6 Like 3 Dislike
咁佢冇乜其他向前嘅手段
你係咪指60 FPS?
好少人話隻game係咪60Hz
唔係得3個?
I-No, Jack O, Raven
基本上FIG無60唔使玩
待魂120FPS
比賽用主機應該用唔到自定義 KEYBOARD , 要用用 MIXBOX 吧

我自己玩用 DUEL KEYBOARD (FULL SIZE KEYBOARD + NUMPAD), 因為無 ANTI GHOST 又唔鐘意機械 KEYBOARD...
無, Strive應該都係60 FPS cap
連線多唔多人?順唔順?
PC而家高峰仲有過萬人玩, 不過都係不停跌緊
至於online,你唔去理lobby system, 同人玩當然好順, 畢竟人地係用Rollback Netcode
贏唔撚到
前日已經比人踢咗落5樓
今日又差D比人踢出5樓
我想贏呀
一貪刀就比人反

出招上中下好難擋
一擋漏又比人combo
你玩開邊隻角
我主main Leo 都carry到8/F, 之前試過上到9/F不過好快跌返8/F
me格驚新手都唔奢望會一步登天
玩sol

btw 香港有冇d咩dc之類可以JOHN? 我見到有舊玩家dc但條拎死左
Strive都係我第一隻會同他人對戰的格驚
我見Leo的combo route唔多command input同玩法所以主main佢

Sol的combo route係好Q多, 你一熟佢的special同咩情況用佢可以好Unga Bunga
Ky玩法比較全面, 一般都岩新手玩
咁等我試下KY先 有D驚唔用OP角會食屎
所謂op角都係因為佢地某d move太好, 比如Sol 6S, May的dolphin, Potemkin的mega fist
不過你如果只spam某d move你好容被人識counter的話你好易企喺做沙包
你結果都係要知自己角同對面moveset, 先知咩情況下用咩去punish對面
me格驚新手都唔奢望會一步登天
玩sol

btw 香港有冇d咩dc之類可以JOHN? 我見到有舊玩家dc但條拎死左
Strive都係我第一隻會同他人對戰的格驚
我見Leo的combo route唔多command input同玩法所以主main佢

Sol的combo route係好Q多, 你一熟佢的special同咩情況用佢可以好Unga Bunga
Ky玩法比較全面, 一般都岩新手玩
咁等我試下KY先 有D驚唔用OP角會食屎
所謂op角都係因為佢地某d move太好, 比如Sol f.S, May的dolphin, Potemkin的mega fist
不過你如果只spam某d move你好容被人識counter的話你好易企喺做沙包
你結果都係要知自己角同對面moveset, 先知咩情況下用咩去punish對面
認真,咪用。
以前玩佢,練佢嘅時間夠練2-3隻
好飲係最難練果幾個?
我喺GGXX嗰陣玩得最多

玩Zato-1 (Eddie) 嘅手勢同玩普通格鬥game完全唔同(隻手要識hold掣控埋隻仔)
要識主身同影同時壓

呢集玩過一陣(未有時間狂煲住)
除非好有愛,否則有幾隻角色真係唔好諗,暫時諗到係zato (操控太複雜)、Potemkin (個人覺得比上幾集距離仲短咗)、Axl low (要超利害嘅控距離技術)、Ino (佢招微升前dash真係好勁,但普通技判定好怪,要長時間適應)

新手首選、易上手我首推May,其次係Sol badguy,兩隻有無敵前P,May放海豚判定快收招又快(用啲慢起手嘅角撞到May真係喊3聲)
因為難平衡(我估)

前3個憑依狀態變化太少

雷神太強開咗期間近乎無敵,有無放大對面撞都無20%(求期前P放大招就無60%)
雷神大擋左都差唔多扣一半係幾屈
同埋刀都好好用
仲有Nagoriyuki
你一唔控血bar你好易整死自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞