【絲打請進】第一屆避孕藥討論大會

1001 回覆
256 Like 39 Dislike
要中一次就可以中
你知衰就好
Pin呢個啦
有無諗過intrauterine device?
Release 既hormoes 小d
記得之前有啲po話避孕藥已經出到愈嚟愈少副作用㗎 9up㗎?
越黎越少副作用
唔等於人人都少副作用
藥呢d 人夾人
每個人副作用都唔同架啦
但係overall黎講係已經比以前既藥少副作用
帶藥既IUD應該同食藥劑量差唔多
唔帶藥既IUD就完全唔會有hormones
食咗差唔多半年yaz
有兩三個月會喺經期前一兩星期開始流啡色分泌
直至完m 為止 成個月得一兩星期係唔洗痴護墊勁不便
去家計會睇醫生叫我下個月轉yasmin
希望無咩副作用

利申食yaz 有輕輕水腫同覺得大腿開始有蛛網紋
無升cup 皮膚無特別變好都係會有暗粒
追完個po原來咁少人食yasmin

個陣去家計會第一次配,姑娘已經同我講有第三代第四代,第四代既話有特登調整過配方係防水腫,咁梗係狗衝第四代,都係五十同一百蚊分別。

我而家食左大半年瘦左幾公斤(覺得食完藥食慾好似差左d)、冇再生痘痘,經期極準,準到我大概知會幾點黎m胸都大左一個cup。基本上冇副作用,不過藥呢d野就真係人夾人。

所以都好建議大家去家計會配,返去攞藥佢會幫你度下血壓,你有咩事又可以同姑娘講,又平。同埋家計會係有得做每年一次婦科檢查幾舊水,大家都要對自己身體好d
但呢期缺貨啊嘛
但好似好多意外 一郁咗都會中招
我都覺
好似好唔安全
佢移左未都唔知咁
同埋如果無藥個隻
會多m多痛
如果本來m好多好痛既人應該會想死
知錯
如果食優悅既話可唔可以係月經第6日既時候開始食?
姑娘同說明書都話可以係月經第2-5日內開藥,
但其實我月經第1日個日經量好少 仲要夜晚黎 當唔當做第1日?
樓主我覺得無問題
我老婆用緊.
醫生定期check IUD係唔係岩既位置
我老婆沖涼時都會自己檢查
IUD release既hormones係locally 咁release, 食藥係經血流全身
醫生都有確認release既hormoes係比藥小好多
如果咁都幾好
食藥淨係食一食
打針會痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞