【絲打請進】第一屆避孕藥討論大會

1001 回覆
256 Like 39 Dislike
有冇絲打食避孕藥 一黎m會頭痛?
都唔知係黎m 定 食藥既反應?
但我又慣左食藥 控制經期

未食藥之前都係子宮痛 但有食藥大多數都係頭痛 一時仲會痛到好似發燒咁
去家計會開左娜迪
好似好似無咩人食咁有啲驚自己食左又無咩事
諗緊好唔好轉yaz
我經痛好嚴重
係咪應該睇婦科叫佢比避孕藥我食?
諗緊基督徒扑野唔可以戴套咁係咪食避孕藥都唔得
試過冇食一排就痕返所以都唔敢再唔食 睇醫生仲貴過啲supplement
因為咩停藥啊
我都有諗過想停一停 等身體run下
但見姑娘佢就話唔使 咁就無停到
試過兩次嚇親 可能都要check check
都想知道點樣買
可吾可以麻煩你講下
如果開返 我都想系個邊買
成日都夜晚臨瞓前先記得食
每日都唔係定時嗰個鐘數食
但食咗都五年so far無咩問題
係有時唔記得食要第日補返
利申因為切咗瘤先要keep住食嚟穩定hormones
醫生配loettes俾我 但診所配都幾貴
我未買過啊
上網搵資料嗰陣見到佢寫住暫停only
嚟m第一日開始食嘅話就即時生效 嚟m第二日到完食第一粒就要等多一星期
咁如果係冇來m 中間啲日子開始呢?
定規定要m到先開始食?
食左3個月yasmin,而家食緊第4盒,按序服用,食完上一盒,停藥7日,第8日就開始食新一盒,第9日(食新一盒既2粒)唔用套會唔會中?同埋佢即時見效係幾多個鐘後?
係,停藥7日都有藥效。

「如妳在月經週期的第一天開始服食,避孕的效力會即時出現。即使在服用Yaz®優悅®無藥性藥丸的4天期間或Yasmin®優思明®7天停藥期間,避孕效力亦會依然持續。妳亦可以在經期的第二至五天開始,但請確保在服藥的首7天使用額外的避孕措施。」

「如果之前一個月沒有使用避孕藥,請在月經週期的第一天(即經血出現首天)開始服食YAZ®優悅®或Yasmin®優思明®,隨後按序服用。YAZ®優悅®或Yasmin®優思明®的效力會即時出現。」

係官網到睇,咁我想知,我唔係第一次食呢隻藥,我食左3個月,食完21粒,停左7日藥,黎左m,第8日開始食新一盒。按佢第2段咁講,按序服用,佢個序我無理解錯,應該係指食完21粒,停7日,第8日開始食新一盒,咁樣按序服明,效力係咪即時出現?

你按佢指示咁停7日
停完7日就開新盒
效力會繼續有

所謂停係你食完21 日停完7日之後
繼續停 個d先係真係既停藥
再食翻要一個星期先有效
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞