★J慧中時間又到了!(204)

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
老貓:slave
老貓work
老貓work
老貓work
老貓食傻節有冇得off
老貓 work in peace
歐國盃開鑼前 賭波集團入侵公屋 上樓派傳單吸客
https://bit.ly/2Sj5riY

賺錢禁難, 老貓u 記得唔好倒錢落海, u know u are black gas stone, 買咩輸咩
老貓點睇庭B 出冊,冇受魯芬影響?
香港係咪又去返做洗黑錢同走私天堂
儲得糧不如走
有朋友係台灣講果邊防疫=0

中招無會理,唔會主動隔離,知自己中左都照返工返學, 上飛機無唔會查你,你有機票就上得機
支共立法係嘥鳩氣嘅,佢好早針對台灣立咗「反蟈家分裂法」,其中當外國軍隊進入台境就可以動武,家陣動武未? 提都唔提架軍機

好喇,睇佢制裁其他國家咩嘢人,全部唔係在位官員,人哋制裁佢柒婆十幾人,全部在位官員,佢去制裁人哋議員好似魯比奧呢啲,都唔係對等嘅,起碼制裁肥龐先叫對等吖,肥龐落台先去「制裁」,笑大人把口,佢開先例連坐對方同樣會開先例連坐,咪睇吓邊個大鑊?

金融機構更加好笑,當支鬼三大行執行美帝制裁,你支共點解唔落order唔使理? 叫柒婆佢哋去支銀開戶咪得,點解唔做?

互相制裁嘅嘢係睇邊個損失大,只要佢搞鳩外資機構,後果隨時係佢想像唔到,最近「歐支投資協議」玩撚完,咪就係佢以為歐盟為利益會當睇唔到制裁人哋議員學者,佢以為係支共一個柒頭拍板決定哂嗰隻方式,家陣咪死狗咁四處搵歐盟國家叫唔好凍結囉

呢次連制裁訪台三個參議員都唔敢,只係例行「強烈抗議」,問佢軍機口交部唔答,你就知只係嚇鬼

外資勢頭唔對就撤退之嘛,有乜問題? 屎為發美債家陣都比MSCI同評級機構剔走咗,融美元資極其困難
除非唔用美元,否則搞唔掂佢嘅金融制裁
我成日形住呢排啲原材料係咁升
會唔會係支那大量入貨
為日後比人圍堵存定貨
美奸商會呢輪頻頻講嘢,你就知互相制裁甚至脫鈎,邊個冚家剷先。老老豆豆美帝家陣睇香港雞肋嚟,基本上全面催谷台灣,戴琪噚日開始同台灣駐美國特使傾TIFA 貿易條約,估計好快傾掂,差台灣國會通過,美帝決心重組成個貿易鏈,對支共脫鈎
應該唔係佢囤積關係,係船運費貴帶動,支共自己都死火,最近搵黑仔強向上游鋼鐵業講耶穌唔准加價就知,問題係外面加價你唔加做一單蝕一單,於是遲早大量補貼,否則更多人冇嘢撈

有啲佢自己on9, 例如煤炭,全球公認最優質係澳洲煤,水份水乾身污染少,耐燒度高,發電能力強,佢去「制裁」澳洲走去搵馬拉、俄佬買,運費貴咗兼質素差,結果石頭腳,同樣鐵礦石相同,走去搵巴西買運費係澳洲4倍
政治掛帥就係會衍生呢啲問題

不過講到底經濟咪又係為政治服務

所以啲人成日話歐美會為人民幣低頭都on9既
支拜家陣針住支共打,今朝新聞宣佈5億支疫苗幫助貧窮國家,仲話美國係「疫苗軍火庫」,擺明對住支共「疫苗外交」打,你補貼玩舉國體制扶持工業咩,佢仲掟更多銀紙出個「無盡前沿競爭法」,支共口交部當堂彈起
俄佬大量比啲次貨煤佢,水份多,煤屎多,每噸煤發電量據報少10~30%
上個星期支國有個油庫大火新聞,今個星期支國油價又有新聞講大升
其實支共所謂「制裁」澳洲係冇用,所以澳洲總理笑佢「舞獅」

中國經濟制裁澳洲真的能夠「殺雞儆猴」嗎?最新統計數據攤開來看

https://www.storm.mg/article/3634320?page=1

中國只表演不咬人? 澳洲總理曾說:北京制裁像「傳統舞獅」

https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/3539274

仲有廣東好多地方都限電,一星期停3日電,支國能源好快玩撚猿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞