大家覺得香港身份證轉用國際日期1989-06-04,有無問題?

891 回覆
11 Like 188 Dislike
唔係討論緊政治方向問題
純粹討論點解會有ISO呢D野出現

其實每個國家每個地方都有唔同既玩法
以IT為例即係好似香港要同英國美國交換資料
有時唔係大家想像中咁簡單可以直接過到資料
例如由香港轉一筆錢去美國
如果以香港時間既21:35
即係美國收錢既時間係09:35(假設係即時收到錢)
咁個問題就係到底係電腦系統入邊要點記錄一個資料先可以係兩邊都用到?
所以又會有個GMT出左黎去自動轉換返時間去方便記錄

有時ISO既出現都係為左公司同公司之間如果有生意來往既情況
可以好簡單咁證明到呢D公司可以出到咩貨仔畀對家
係呢個過程入邊其實減少左唔少時間同人手去做確認
呢個就係ISO其中一個出現既原因
明白it上可能有統一嘅需要,但係一般文件唔需要統一,香港有香港嘅文化,唔需要為其他國家而改
認真反問
有咩國家連月份英文都唔識咁垃圾
又有冇國家係連數字都唔識睇
我諗一般做入境酒店果D會識睇
我唔明點解佢咁堅持要係身份證
咪係
又英式 又美式
所以月份寫英文好過寫數字
睇左好耐post
忍唔住要出聲
呢度既人都幾好笑
一開始玩字,咩想同唔反對?
頂,是非題唔識答?

之後仲有人屈鳩樓豬其實係支持國際,樓豬想香港繼續用英式,仲屈鳩佢?

一個話自己用美式,點知自己又想身份證用國際

又有人嘈,日本夠用國際
日本用又點呢?
日本用就要跟?
而家講緊香港要照舊用英式
我話知日本、中國用乜?

之後又有個話31/8,無年係極端寫法,頂,基本全港八成人咁寫,極端?
又要樓豬俾證明
樓豬貼證明,又話唔夠充足
真係惡過香港警察

另外見到有人拎連登同身份證日期黎比較
真係咪玩啦師傅
連登聽日可以即刻改英式
執埋笠都得啦
連登邊個認可?
拎連登仔鳩up野做證據上法庭?
唔拎身份證拎乜講?
唔通拎學校手冊個手寫日期講?
有本事叫全世界國家護照用國際標準囉

仲有人話咩想幫香港,做其他有用野
而家著黑衫落街都可以衰國安法
人地巴士司機都俾黑警老屈罪成
泛民拉入監房
你咁叻你唔怕入冊咪去「做有用野幫香港」囉
咪就係一班想香港用中國標準既人造成

一句講哂,我都會用英式,唔係因為咩中國咩國際用,而係香港一直用英式,做咩要轉?
好老實,根本香港讀書咁多年都係學英式,除非左校啦

既然有咁多人咁中意用國際,你自己用飽佢,真正香港人只會用英式
柒左咪認囉
多謝支持
邊個柒
CLS又推返上黎
一隻狗
95個人話係貓
5個人話係狗
多人講唔代表岩

唔係一口歪理就岩
連登已經俾藍絲攻陷左
九成幾大陸人係度惡意用歪理攻擊樓主
全靠樓主堅持留係藍燈守護香港

同樣藍嘅香討同熄燈就無咁好彩 已經俾樓主放棄左
請珍惜樓主
唔敢覆759?

有人拎連登同身份證日期黎比較
真係咪玩啦師傅
連登聽日可以即刻改英式
執埋笠都得啦
連登邊個認可?
拎連登仔鳩up野做證據上法庭?
唔拎身份證拎乜講?
唔通拎學校手冊個手寫日期講?

又講得幾好
你冇錯, 但政府將香港定位係國際都市

政府要改去迎合國際都冇錯

至於你話迎合大陸定國際, 真係林鄭佢地先知

但對於我地打工仔黎講, 梗係想用國際標準啦, 我地成日同唔同國家既人溝通, 冇統一標準, 真係玩死人

就好似每行業都有標準, 一係你強大到似apple咁, 可以唔跟大隊
你鐘意用英式你嘅事,你無權叫我唔跟國際標準。
而家講香港身分證

正確日期係乜?
自己啲 folder 執相文件
全部年月日
一 sort 就係
ISO8601 最大既好處就係保存同交換資料時冇歧義
用 YYYY-MM-DD 排序時,即使唔係用 date 而係用 string 黎排序結果都係一樣
咩係國際標準,每個國家都有自己嘅標準,根本就冇一樣野係國際標準,護照,國際車牌夠國際未,都係用日月年,未聽過有國家唔識睇
小心比大陸人屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞