大家覺得香港身份證轉用國際日期1989-06-04,有無問題?

891 回覆
11 Like 188 Dislike
極端
你嗰啲所謂實質例子嘅圖
只係表明可以用 D/M
係咪唔可以改用 D/M/Y, M/D, Y/M/D, m月d日
呢條 Yes No 問題唔難答掛
而家有人話4/6好極端要比證據
我先搵出黎
唔好叫人答問題轉移視線啦大陸人
咁巴閉用農曆呀嘛

DLLMCH

話之你國際定英式

崇洋媚外 不知所謂

最好用返天干地支 咁就偉大强國萬人敬仰啦
但你係搵唔到證據呀
你嗰 D 根本唔係人地要求嘅例子
咁你飲嘅汽水又用乜撚嘢單位呀。

安士呀,16安士係中杯汽水呀,碌柒。

成日係笑連登仔身高六尺但條啫得5寸呀。你唔係唔知呀。碌柒。
正確嚟講
係符合到佢條唔用年份、只用純數字式、
只能二選一問題嘅例子。
樓主:
連登無得救 成95%大陸人負評我
就算得返5%人支持我 我都要守護我嘅香港核心價值
我係真理 真理終將勝利 反我嘅全部都係大陸人
16倍
商業文書 對家點L知你係國際標準
條友只知英,美式
咁點解美國同英國都唔用? 係咪有個組織行出嚟定一樣野叫國際標準我地就要跟足?聯合國將中國肺炎改做covid19你會唔會又跟?英文係國際語言點解你仲講中文?
因為呢個係香港嘅文化
你唔可以唔撚跟果喎,但你無權屌人唔跟。

引用返個例子,佢哋可以叫乜撚嘢 covid 19,但佢冇權屌鳩我唔跟,我係要叫武肺呀,吹波呀。

你可以唔跟國際標準,但無權屌你。
明未?

同樣,佢可以用美標,但我無權屌佢用美標,反之,佢一樣無權屌我用國際標準。

重點係你無權叫我唔跟。

有冇睇過三十年前政府叫人用十進制好易計呀。佢都係叫咋,我繼續用斤兩佢都吹我唔脹。三十年後嘅今日我唔知,有錯請指正。
佢到依家都覺得,
政府陰啲陰啲轉FORMAT,背後有政治目的。

但老實講,係未真係政治問題,定有其他原因,真係無人知。

所以佢拗落去無意義。

同埋依個PO,佢拗嚟拗去都嗰幾個POINT。
有心幫香港嘅,點解唔做其他有用嘅嘢呢?
條友明顯係無聊引戰狗。
我成日都話,你可以照用,但你無權去管我跟唔跟。
做撚埋啲on9野當抗爭
仲有十頁
樓主一定會撐到1001post
可能又直接開新PO
唉 冇佢收
唔明有咩好拗
又唔係直接簡體/中式語ETC
轉國際標準根本可以有其他原因
投票,香港身分證應該用英式日期定國際日期
https://lih.kg/2565803

真係開左不過無人理
我都見到
商業文書 對家點L知你係英,美式
條友只知有個日期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞