大家覺得香港身份證轉用國際日期1989-06-04,有無問題?

891 回覆
11 Like 188 Dislike
第時香港轉車左軚 月薪四千 報警110 用殘體字
應該有人覺得無問題
難怪有人支持國安惡法 改變選舉
今日終於明

好似手機咁
愈來愈多人用覺得無問題
你個標題係國際標準
轉車左軚 月薪四千 報警110 用殘體字係國際標準?
你唔夠講就收皮,淨係識偷換概念
右軚肯定反對轉,無必要、唔好俾大陸車入、香港司機短時間適應唔到 TA 可能會大增

999就要改唔反對,但一定要有過度期,俾人適應到。當然最好唔好改,無實際需要改。
佢上個post 淨係識屈中國人
完全冇講理據
你不如答咗點解唔可以用國際標準先?
你唔係信50年不變啊
你都識講, 港共, 法律上香港係大陸一部份, 香港慢慢被同化, 只係遲早問題

覺得反抗有用,只係一班冇錢走唔到既人的精神支柱
其實同大家淡白
我係記者
測試緊香港人有幾容易接受改變程度
而家測試完
其實我覺得日期呢家野最緊要係清楚標示,唔好有誤讀,而家用DDMMYY的確係有同MMDDYY混亂嘅機會,所以只要有正確標示嘅格式我都可以

無論係1989-06-04定係用04-JUN-1989,甚至係04-06-1989下面寫埋DDMMYY上去,只要係正確標示就可以

Btw...我唔認為英國制度係代表100%最好,英式度量衡就已經比公制麻煩好多,尤其是單位轉換上

一係你試吓答我1000呎有幾多哩、幾多碼、幾多吋、唔準用計數機同上網搵架
難怪當年有人支持送中
班人應該無上過街
共匪
咁香港身分證應該用乜日期
做記者都唔識寫字? 你不如辭職啦!
唔係測試完?
又嚟喇又嚟喇
唔夠人講就屈人係中國人 支持送中 支持國安法
完全唔係提出理據去支持自己
反而屈反對自己嘅人
第時立法會諮詢身分證轉國際日期
真係多得有班人支持國際
最好快撚啲轉閪晒去。

利申:走撚左。
坦白
哎呀打錯字
我做錯會認
測試完就返去打稿啦
唔好再噏埋啲冇意義嘅嘢喇
咁係唔會說服到支持你㗎
你仍然未講到轉國際日期有咩問題
同埋你認為依家立法會會理民意?
咪係
當你係大公司做野, 唔同國家既同事send mail, 有時d日期都要send幾隻mail去confirm

後來公司統一用ddmmmyyyy,月份用英文簡寫,就冇死錯人

就好似差電口, 以前間間廠都唔同口, 係朋友屋企電話冇電都幾慘, 而家就2隻玩曬,起碼一半機會有得差電
你解釋下轉日期嘅問題係邊先
淡白講係小學記者
file name YYYYMMDD
書寫一定係DDMMYYYY ,咁讀先順架嘛
USB-A vs USB-C (只比較兩者插頭)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞