支那國已經係年輕人心目中嘅世界地圖消失

112 回覆
37 Like 4 Dislike
啱啱去咗成都同九寨溝旅行
上次去大陸都成6-7年前

坦白講
大陸變咗好多
初初以為九寨溝呢啲地方去廁所要俾錢,原來而家好多地方已經唔駛,連樂山呢啲比較細嘅市去廁所一樣免費
係成都搭車好方便,搭地鐵想去邊就去邊
啲嘢食係好食嘅,當然唔排除有地溝油,但啲waiter嘅服務態度好親切,熱情到我都有啲驚
係樂山呢啲比較落後嘅市食嘢,食完阿姐問我收錢,問我有無支付寶或者微訊俾錢,我話得cash,佢表現得好驚訝,後生仔居然要用cash
九寨溝景區入面幾乎見唔到隨地有垃圾嘅情況
但啲中老年人搭車時仲係瘋狂逼上車,痴線嘅
另外啲的士司機仲係成日搵機會扼你錢,但呢樣嘢香港的士司機一樣會劏旅客
唯一就係諗唔到買咩手信返香港,相信同事都唔多想食,同埋其實淘寶都買到

唔係想話吹奏大陸
佢政治上仍然係唔好,我係接受唔到
人民嘅質素仍然有好多改善空間
但佢亦都有比香港出色嘅地方
大家睇嘢唔好太自我,學下人哋嘅好嘢,但同時要記得對方有咩做得唔好而自己係好,咁先keep到香港嘅優勢

大部份認同, 除左服務態度親切
根本就係香港人太西口西面你先會覺得大陸人服務態度好

Agger

我諗個城市越發展得好
啲人就會越假同越無情
比較上嚟,樂山同九寨溝啲人比成都嘅有禮貌同親切好多
去d冇遊客既地方都還可以 我指係淨係買名牌個d城市 去寒雲南西藏其實都唔錯 起碼唔會一車車遊客
去完唔驚死無全屍咩
要平既寧願去越南柬埔寨緬甸果啲 貴既就日韓歐美
見到殘體字都唔開胃
要平既寧願去越南柬埔寨緬甸果啲 貴既就日韓歐美
見到殘體字都唔開胃

我有個friend真係好撚柒
日撚日話反共 又join 本土派D人
屌你老味 完sem 就即刻同班groupmate 去咗上海玩
咁點睇咁多大學生返大陸做intern 拎經驗搏入中資?

http://startupbeat.hkej.com/?p=13029呢個已經係兩年前嘅調查,我深信依家只會更多人拒絕

最top嗰堆大學生會同你入中資? 有jp morgan goldman sachs揀你會唔會入中資ibank吖,就算普通銀行都係首選citi hsbc standard chartered而唔係中資銀行啦 我都唔覺其他科既人會prefer入中資囉
用一切去成就卑微嘅聯繫感

你噏乜嘢?

你噏乜嘢?

呻下姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞