支那國已經係年輕人心目中嘅世界地圖消失

112 回覆
37 Like 4 Dislike
身邊成班同事開工日日講幾時去中国叫雞,唔會比人笑喎
連登係社會係小圈子係常識吧身邊成班朋友同事都得閒就上深圳食野揼骨,完全無樓主身邊所講的咩返支國旅行就會背後笑佢呢回事

我都唔中意支國但現實係成班個個用大陸網睇片睇漫畫聽歌淘寶網購口裡說不身體卻很誠實

成日話咩反共根本只係得成班連登仔係到圍爐取火

哦,咁係你同你班朋友水平低者

以事論事者宜家講緊大眾我唔知你同你班朋友又幾高水平

唔通你做中資機構? 我可以第一手話你聽,後生仔買旅遊保險唔係星馬泰日韓,就係美加澳紐歐,極少數去之那佢哋都只係話工幹。話去支玩嘅幾乎全部都係五十歲以上嘅廢老
利申,做過保險,主打旅保,有幫手對數所以知

廢老好鐘意吹奏「祖國」建設 踩香港落後
身邊成班同事開工日日講幾時去中国叫雞,唔會比人笑喎

咁意味住支那水平同妓女一樣
連登係社會係小圈子係常識吧身邊成班朋友同事都得閒就上深圳食野揼骨,完全無樓主身邊所講的咩返支國旅行就會背後笑佢呢回事

我都唔中意支國但現實係成班個個用大陸網睇片睇漫畫聽歌淘寶網購口裡說不身體卻很誠實

唔通你做中資機構? 我可以第一手話你聽,後生仔買旅遊保險唔係星馬泰日韓,就係美加澳紐歐,極少數去之那佢哋都只係話工幹。話去支玩嘅幾乎全部都係五十歲以上嘅廢老

香港多得呢班廢人唔少

仲有廢老響度吹一戴一露
真係得啲老野先返大陸

早十幾年前啲人返大陸除左叫雞無其他

真 屋企嗰件淨係識返大陸
不過叫雞應該唔會 次次都係同老母一齊返去
探佢啲遠房親戚
同兄弟姐妹想拉埋兩老去旅行佢都唔肯
返到嚟又單單打打串你哋出國
自己淨係鍾意北上
極壞疑連登有支那5毛打手出沒,近排有人專登係呢區唱反調猛咁話後生仔中意去大陸,重有人開POST話大6景點完勝全世界
泡菜同支那,同樣都係柒市容、低質素旅遊國,點解泡菜都咁多人去 ?

因為佢地真係落力去sell自己,形象工程做得幾好。呢幾年陪屋企人去,係Feel到有進步。雖然兩者都係柒,但至少去泡菜國,唔會畀人笑尻你,又可以同女同事有共同話題。

你試下同同事講放長假翻北京旅遊 ? 日日翻工畀人笑到放工呀On9。

main point

我老豆好撚鐘意去大陸梳乎
啲世叔伯笑鳩佢:又去中山呀?

中山係支那嚟講算有品味,出左廣東省真係貼錢都唔去

佢好鐘意去湖北/南,深圳,北京嗰咋嘢

好奇一問,佢哋思想係深藍?
老老實實, 如果大陸vs越南印度, 我會寧願去大陸
當然事實上就係次次都去日本啦
啱啱去咗成都同九寨溝旅行
上次去大陸都成6-7年前

坦白講
大陸變咗好多
初初以為九寨溝呢啲地方去廁所要俾錢,原來而家好多地方已經唔駛,連樂山呢啲比較細嘅市去廁所一樣免費
係成都搭車好方便,搭地鐵想去邊就去邊
啲嘢食係好食嘅,當然唔排除有地溝油,但啲waiter嘅服務態度好親切,熱情到我都有啲驚
係樂山呢啲比較落後嘅市食嘢,食完阿姐問我收錢,問我有無支付寶或者微訊俾錢,我話得cash,佢表現得好驚訝,後生仔居然要用cash
九寨溝景區入面幾乎見唔到隨地有垃圾嘅情況
但啲中老年人搭車時仲係瘋狂逼上車,痴線嘅
另外啲的士司機仲係成日搵機會扼你錢,但呢樣嘢香港的士司機一樣會劏旅客
唯一就係諗唔到買咩手信返香港,相信同事都唔多想食,同埋其實淘寶都買到

唔係想話吹奏大陸
佢政治上仍然係唔好,我係接受唔到
人民嘅質素仍然有好多改善空間
但佢亦都有比香港出色嘅地方
大家睇嘢唔好太自我,學下人哋嘅好嘢,但同時要記得對方有咩做得唔好而自己係好,咁先keep到香港嘅優勢
想去西雙版納

Between,見呢度係旅遊台,貼張相
九寨溝真係好正
人生真係要去一次

坦白講
大陸變咗好多
初初以為九寨溝呢啲地方去廁所要俾錢,原來而家好多地方已經唔駛,連樂山呢啲比較細嘅市去廁所一樣免費
啲嘢食係好食嘅,當然唔排除有地溝油,但啲waiter嘅服務態度好親切,熱情到我都有啲驚
係樂山呢啲比較落後嘅市食嘢,食完阿姐問我收錢,問我有無支付寶或者微訊俾錢,我話得cash,佢表現得好驚訝,後生仔居然要用cash
另外啲的士司機仲係成日搵機會扼你錢,但呢樣嘢香港的士司機一樣會劏旅客
唯一就係諗唔到買咩手信返香港,相信同事都唔多想食,同埋其實淘寶都買到

唔係想話吹奏大陸
大家睇嘢唔好太自我,學下人哋嘅好嘢,但同時要記得對方有咩做得唔好而自己係好,咁先keep到香港嘅優勢

泰國越南都好窮,但同支那人一比比落去,你真係要比較嘅可以多去一下其他地方,好少國家無論有錢窮人質素咁撚差。又無禮貌,又恩主心態,但大部分人連出國有錢都未必攞到簽證。 世界好大嘅,除咗個十三億人,重有五十幾億唔同文化文明去探索,夠竟十三億多地五十億多自己諗

坦白講
大陸變咗好多

唔係想話吹奏大陸

大部份認同, 除左服務態度親切
根本就係香港人太西口西面你先會覺得大陸人服務態度好
泡菜同支那,同樣都係柒市容、低質素旅遊國,點解泡菜都咁多人去 ?

因為佢地真係落力去sell自己,形象工程做得幾好。呢幾年陪屋企人去,係Feel到有進步。雖然兩者都係柒,但至少去泡菜國,唔會畀人笑尻你,又可以同女同事有共同話題。

你試下同同事講放長假翻北京旅遊 ? 日日翻工畀人笑到放工呀On9。

main point

我老豆好撚鐘意去大陸梳乎
啲世叔伯笑鳩佢:又去中山呀?

中山係支那嚟講算有品味,出左廣東省真係貼錢都唔去

佢好鐘意去湖北/南,深圳,北京嗰咋嘢

好奇一問,佢哋思想係深藍?

你藍係指咩先?

即係建制思想

坦白講
大陸變咗好多

唔係想話吹奏大陸

泰國越南都好窮,但同支那人一比比落去,你真係要比較嘅可以多去一下其他地方,好少國家無論有錢窮人質素咁撚差。又無禮貌,又恩主心態,但大部分人連出國有錢都未必攞到簽證。 世界好大嘅,除咗個十三億人,重有五十幾億唔同文化文明去探索,夠竟十三億多地五十億多自己諗

咁泰國越南我都有去
不過同當地人言語不通,講嚟講去都係基本會話嘅英文
好難比較到佢哋嘅質素
我自己就覺得只要個地方係安全嘅,去下無妨
但你要我帶埋老婆去印度同南非,我就真係未必咁做啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞