支那國已經係年輕人心目中嘅世界地圖消失

112 回覆
37 Like 4 Dislike
我深信大家好耐冇返過支那,亦唔想返 某國成日話中國脖起,對全球輸出軟實力,但大家假期寧願去東京都唔會返北京,唔知佢哋邊到FF到自己有軟實力
泡菜同支那,同樣都係柒市容、低質素旅遊國,點解泡菜都咁多人去 ?

因為佢地真係落力去sell自己,形象工程做得幾好。呢幾年陪屋企人去,係Feel到有進步。雖然兩者都係柒,但至少去泡菜國,唔會畀人笑尻你,又可以同女同事有共同話題。

你試下同同事講放長假翻北京旅遊 ? 日日翻工畀人笑到放工呀On9。
泡菜同支那,同樣都係柒市容、低質素旅遊國,點解泡菜都咁多人去 ?

因為佢地真係落力去sell自己,形象工程做得幾好。呢幾年陪屋企人去,係Feel到有進步。雖然兩者都係柒,但至少去泡菜國,唔會畀人笑尻你,又可以同女同事有共同話題。

你試下同同事講放長假翻北京旅遊 ? 日日翻工畀人笑到放工呀On9。

main point
唔係返 係去

main point

有個中學同學個FACEBOOK成日貼埋啲去支那嘅相,我哋背後成日笑鳩佢大陸喱
返北京
返北京

我識得有條岸鳩去深圳十天遊,返嚟話到處都系高樓大廈,物價同香港差唔多,全面超越香港係遲早嘅事喎
返北京

我識得有條岸鳩去深圳十天遊,返嚟話到處都系高樓大廈,物價同香港差唔多,全面超越香港係遲早嘅事喎

系你老母
真係得啲老野先返大陸

早十幾年前啲人返大陸除左叫雞無其他
返北京

深圳都可以去十日 咁撚戇鳩嘅
西藏算唔算
返北京

番去叫十日雞
認同
放假寧願去日本 或者東南亞行下
都唔想去支那
呢 d 鬼國留返比鬼去啦。
返北京

根本係無論生活定係樓價要整到香港比入侵國差
香港就好似當年伊拉克之下的科威特
佔領地唔可以亦唔應該好得過入侵國

香港最終係只可以做中国下二線城市
亦“証明“中国管治(例如你提及的深圳)比英國人好

兩舊屎
之前去上海,諗唔到買咩食得嘅手信返嚟
返北京

番去叫十日雞

叫雞既野你地唔明架啦
樓豬講得冇錯
唔代表打5p字係啱
去支那國只係會去新彊西藏呢啲架咋,你去雲南四川都會俾人笑架啦
說算真係有事要去既話都唔想比人知
覺得連張boarding pass 同 登機牌寫住支那都柒過人
仲要加張歡樂卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞