[角川+DMM]艦隊Collection [64] 日進友軍你打埋我個份

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
之前太順手用晒啲特效落二水戰
而家e5-2食晒屎
樂觀啲諗過咗呢part之後應該輕鬆
開p3路 見到呢d數字真係舒暢番
X(準備p3斬殺卡到食屎

其實可以計到
1. 5酸+9x2+蛟龍 雷cutin

2. 3號炮+9x2+蛟龍 連擊

用多D工具幫下自己 會打得順D (雖然我都係卡咗8萬油)
http://kancollecalc.jp/damage.html
陸偵放尾都冇條柴
唔係放頭先會咩
你用時雨2號機?
多謝大佬建議
北上用炮算魚雷俾倍卡
冇能代改二
用神通頂住先得唔得?
想死
不嬲神通大倍卡勁過能代
只不過少一個位裝夜戰3寶
比2/3號工具人帶就得
你打到邊?
E5P3 丙
削血中
見大家都好似唔係好熟DD cutin系統
nga搵到有篇寫得幾好: https://bbs.nga.cn/read.php?tid=26804759
下面轉咗正體方便大家睇

僅在驅逐艦上由特定裝備組合觸發的夜戰特殊攻擊,攻擊回數為1~2次,他具備多重判定發動的特徵
*多重判定發動
與普通夜戰CI相對,驅逐艦的裝備組合滿足複數種CI發動條件時,能夠按照一定規律依次判定發動(即一個不發動時,繼續判定下一個,直到全部判定失敗方才平A),由於多次判定的原因,其總體發動概率比普通夜戰CI更高
*驅逐艦專屬CI可以與普通CI共存

傷害
• 基礎倍率
o 主炮+魚雷+水上電探:1.3倍
o 魚雷+見張員類裝備+水上電探:1.2倍
o 魚雷+魚雷+水雷艦隊 熟練見張員:1.5倍
o 魚雷+運輸桶+水雷艦隊 熟練見張員:1.3倍
*以上組合分別簡稱主魚電、魚見電、魚魚水、魚水桶
*水上電探:索敵大於等於5的電探
*熟練見張員和水雷艦隊 熟練見張員歸屬于見張員類,但為不同的裝備
• D炮補正
o 含有一門D炮:1.25倍
o 含有兩門D炮:1.4倍
o 含有一門12.7cm連裝炮D型改三(D3炮):在以上基礎上額外1.05倍
*裝備含有12.7cm連裝炮D型(簡稱D炮)時,特定驅逐艦專屬CI將受到額外補正
*受到D炮補正的特定驅逐艦專屬CI為主魚電、魚見電
*不受到D炮補正的特定驅逐艦專屬CI為魚魚水、魚水桶
倍率速查表

優先順序與CI種別係數
• 優先順序即滿足複數CI發動裝備組合時判定的順序
• 驅逐艦專屬CI>通用夜戰CI>按一下
• 主魚電>魚見電>魚魚水>魚水桶
• 當驅逐艦專屬CI全部判定失敗,進入通用夜戰CI後,則會按照倍率最高的CI種類進行判定,而不再有多重判定機制
• 先判定CI種類,再判定攻擊回數

單發與雙發攻擊的影響因素
目前還在驗證中,有較大變動的可能性
• 驅逐艦專屬CI的雙發攻擊需要驅逐艦等級80以上才能觸發
• 大體上魚魚水雙發:單發=4:1
• 主魚電雙發:單發=2:1
• 魚見電雙發:單發=1:1,和運無關
仆你個街
今日完全入唔到王
我E5P3丙開緊路,仲諗住試下偷懶唔削甲打
見你打成咁睇來我都要乖乖地削甲

又大破了
削血用過神通 放旗艦警戒陣其實都打唔出咩傷害
有冇矢矧?
雷擊唔受警戒陣影響 多支開幕雷幾好
仲可以水戰夜偵
我而家都努力入緊Y點
但連續兩次潛點大破
矢蚓有
不過lv8
對潛點玩警戒陣得唔得?
一係用由良

反正打丙,CL帶水戰好喲
一直都係屌陣喎
得 超好避 潛點好似只係退過2次
以為用橫陣
好彩上來問
我帶左隻嵐擋日進友軍

真係頂唔順
終於開完路,而家又要削甲
唔係要入咗斬期先削到咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞