[角川+DMM]艦隊Collection [64] 日進友軍你打埋我個份

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
咁你都好過我,我長草期真係全力儲資唔練艦
無改修
唔知要改咩
有52粒鏍銯係到
因為有好多船都未升同要升
要升咩船好多地方都有得搵
但係要改咩裝就唔知邊到睇
我都有好多嘢未升同要升
但我次次都係等有event先練

改修優先係魚雷/戰艦用炮/飛機
炮同飛機唔知你有咩
但可以改幾支五連酸先 上+6唔食料
又保值
姐係要合五連酸先?
北上/大井/木曾改二未?
全部雷巡改二都送一支
農五酸
無升大井
雷巡要升
隻game開咗8年都係得3隻CLT
咁珍貴嘅存在完咗活動快D升
咁你升住北上送果支先 不過星期三/四先有得改

戰艦炮就Iowa送果支16inchMk7最好
因為好似未試過要3雷巡一齊上場所以就升少隻
升完手頭上嗰啲就升佢,打到的話
係咪得我一個將大炮改修放最尾
反正差唔遠
反而細炮+3.1=一倍
都係飛機/內火實用
趁冇野做整個E5簡單流程

E5P1 - 2種打法
1. 二水戰(遊擊部隊) - 1CL + 6DD (路線A D E G I J1 J)
2. 第八艦隊(遊擊部隊) - 2BBV + 2CA + 1CL + 2CLT (路線A D E F G I J1 J)
分別: 第八行多一個點,但勸退低,入王可以兩輛炮擊又可以2連
陸航航程 :10 (大艇 + 3銀河)

E5P2 -
水打長陸 -
2BB + 2FBB + 1CAV / CL + 秋津洲 / 明石 // 2CA + 1CL + 1CLT + 2DD OR
3BB + 1FBB + 1CAV / CL + 秋津洲 / 明石 // 2CA + 1CL + 1CLT + 2DD
(路線L M Q U1 V2 V)

BB - 陸奧一定要上,長門/大和上一隻或者上哂都得
FBB - 南達/華盛頓/金剛
CA - 妙高首選,倍卡摩耶/羽黑/最上/愛宕/高雄
CL - 特大防空/蜜瓜開幕打雜/哥特大燈打雜,按自己鍾意揀
DD - 我就一定推介用海風,其他特效都係差唔多輸出
秋津洲 - 放吊臂 + 噴進炮
明石 - 放吊臂 + 女神
陸航航程 :7 (陸偵 + 65 + 飛龍 OR 4銀河)

E5P3
二水戰(遊擊部隊) - 1CL + 6DD (路線B C W X Z1 Z)
P.S W去X 要55索敵(33式x2)
陸航航程 :8 (大艇 + 65 + 飛龍 OR 1陸偵 + 3銀河)
特效都係果堆,冇咩好建議

E5P3解迷 :
開Y點 //
U點A勝2次 + B點空優2次 + 基地防空空優2次

U點配置
水打 - 2BB + 2FBB + 1CAV / CL + 1CL // 1CA + 1CL + 1CLT + 3DD
B點配置
第八艦隊 - 3CV + 3CL

開Z點 //
V點A勝2次 + Y點A勝2次
S點S勝2次

S點配置
水打 - 2FBB + 4CA / CAV / AV // 1CL + 1CLT + 4DD

削甲 //
U點A勝1次 + B點空優1次 + N點空優1次
J點A勝1次 + V點A勝2次
V1點S勝1次+ H點S勝1次

V1點配置
水打 - 2BB + 2FBB + 1CAV + 1CA / CL // 2CA + 1CL + 1CLT + 2DD
H點配置
第八艦隊(遊擊部隊) - 2BBV + 2CA + 1CLT + 2DD

P.S 打完都好撚長,真係好哂資源,下次都係35萬入場算
趁冇野做整個E5簡單流程

E5P1 - 2種打法
1. 二水戰(遊擊部隊) - 1CL + 6DD (路線A D E G I J1 J)
2. 第八艦隊(遊擊部隊) - 2BBV + 2CA + 1CL + 2CLT (路線A D E F G I J1 J)
分別: 第八行多一個點,但勸退低,入王可以兩輛炮擊又可以2連
陸航航程 :10 (大艇 + 3銀河)

E5P2 -
水打長陸 -
2BB + 2FBB + 1CAV / CL + 秋津洲 / 明石 // 2CA + 1CL + 1CLT + 2DD OR
3BB + 1FBB + 1CAV / CL + 秋津洲 / 明石 // 2CA + 1CL + 1CLT + 2DD
(路線L M Q U1 V2 V)

BB - 陸奧一定要上,長門/大和上一隻或者上哂都得
FBB - 南達/華盛頓/金剛
CA - 妙高首選,倍卡摩耶/羽黑/最上/愛宕/高雄
CL - 特大防空/蜜瓜開幕打雜/哥特大燈打雜,按自己鍾意揀
DD - 我就一定推介用海風,其他特效都係差唔多輸出
秋津洲 - 放吊臂 + 噴進炮
明石 - 放吊臂 + 女神
陸航航程 :7 (陸偵 + 65 + 飛龍 OR 4銀河)

E5P3
二水戰(遊擊部隊) - 1CL + 6DD (路線B C W X Z1 Z)
P.S W去X 要55索敵(33式x2)
陸航航程 :8 (大艇 + 65 + 飛龍 OR 1陸偵 + 3銀河)
特效都係果堆,冇咩好建議

E5P3解迷 :
開Y點 //

U點配置
水打 - 2BB + 2FBB + 1CAV / CL + 1CV // 1CA + 1CL + 1CLT + 3DD
B點配置
第八艦隊 - 3CV + 3CL

開Z點 //
V點A勝2次 + Y點A勝2次
S點S勝2次

S點配置
水打 - 2FBB + 4CA / CAV / AV // 1CL + 1CLT + 4DD

削甲 //
U點A勝1次 + B點空優1次 + N點空優1次
J點A勝1次 + V點A勝2次
V1點S勝1次+ H點S勝1次

V1點配置
水打 - 2BB + 2FBB + 1CAV + 1CA / CL // 2CA + 1CL + 1CLT + 2DD
H點配置
第八艦隊(遊擊部隊) - 2BBV + 2CA + 1CLT + 2DD

P.S 打完都好撚長,真係好哂資源,下次都係35萬入場算

打錯U點要1隻CV
我反而想知點解會升木曾而唔係大井
人地假假地都係金底船
ID1大井
因為木曾好撚型
CLT 無4組12隻都唔好話夠用
唔記得有邊次活動用齊我3組
雖然唔係必出 但有得用無理由唔用
關於E5P2 陸奧+長門定大和補充少少
其實之都po過但係可能大家未打冇咩人睇到

1. 陸奧+長門
好處係同航陸奧可以做到1炮唔critical都確殺ne級 critical就確殺院長
長門果炮要critical先殺到ne級
壞處係反航可能要熱2炮先打爆ne級 唔熱可以直接F5
同埋長陸冇彈觀連擊 追擊收殘血難

2. 陸奧+大和
好處 就算唔熱大和都有唔錯表現&2隻特效叫做有得玩下
壞處 熱咗都要roll critical同航先可以1炮殺ne級

自己卡咗8萬油經驗嚟講 陸奧+長門+電徹係會好D 反正都係搏不如allin
同埋僚艦運對胸熱發動率有影響 大和13運真係好大鑊
以前冇限咁多CLT先有多出場機會吧
而家兩條貼都上限了
根據我個plan我今次都好似落左7隻
出到咁多?
咁快又一個po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞