[正視聽]試當真新片引喻失義嘅理由

157 回覆
180 Like 276 Dislike
問題係佢條片偷換左概念
我話咗係用個post
絕大部分人同意佢哋串得好應 所得出嘅結論
所以並唔係對號入座
作者已死 right?
而家我講緊嘅係有一班人好鍾意抽離自己連登仔嘅身份
見到呢啲模模糊糊嘅片就一齊去恥笑
有冇認真諗下比喻得啱唔啱
如果政府拍條片出嚟
有班黑衣人喺度掟磚
其他人見到都全部搖頭走
咁又係咪抽得好應
其實係真係好小事
唔想畀人上位咪唔好理佢
自然會沉架啦
有咩好嘈 每個人都有自己睇法
可以提出意見 但唔洗下下起晒鋼
你淨係提到衡量問題嘅標準
冇講個問題本身比喻得啱唔啱喎
待人處事 VS 政治取態
真係同一個level嘅嘢?
而家個問題本身係比佢矮化咗
所以以後做咩都唔好嘈?
你可以解釋下
唔好淨係叫人諗
佢地宜家紅左
唔洗再用呢個話題make noise
拍呢d反而斷自己財路
放心 以佢哋咁了解連登仔性
呢條片既內容一定有度過
乜都唔好講由佢哋財源滾滾
再配合成班中立撚陪佢哋一齊 Wa串得好應
有冇諗清楚係咪俾人醜化咗?
可能佢真係講錯咗呢兩樣嘢嘅,但你講完呢兩句冇駁到任何野喎拋書包冇用架
我覺得佢抽既係郁啲上剛上線, 咩都天理不容咁.
另一樣野係嘈架方式無討論啲咩都無意義. 好多人正常發表意見都無視求證. 只係得大聲既繼續嘈.
你仲係度想比人咬係咪
我依家就係豪哥心態睇住樓主做珈其
咁係小事嘛..
就算人哋真係五毛,立心不良去唱衰試當真,都證明唔到佢講嘅嘢係錯,你要證明佢講嘅嘢係錯唔係應該以人廢言,而係針對佢講嘅論點進行反擊,一味話人係五毛Pr根本冇意思
你係有你嘅理據你咪出嚟反駁,點解要講埋啲咁無意義嘅野
明明條片講緊啲人日嘈夜嘈好無謂
你就話佢暗喻討論黃藍無謂
你就真係偷換概念喇

有啲on9仔(唔係講樓主)成日發撚哂癲咁
講黃藍底線跟住要全世界跟佢?
憑乜要跟你條on9仔?
珈其咪就扮演緊呢啲on9仔
啲盲粉唔會理,總之抽水就讚,顯示自己係抽水嗰批人高人一等,懶係宏觀咁睇大局再笑晒兩邊
而家諗落
其實試當真有冇表過態係黃
班友熱狗底 串黃絲冇串過藍
笑左,而家係咁屌邊個黃唔黃,應唔應該願諒乜乜,兩年前點點點。。。個意義真係唔大,不如諗下之後應該點做。可以參考下以下Terry 哥既呢篇文:

【社媒】網絡從來沒有公平

Mirror係咪黃?係咪欠達哥一個交代?

討論這個話題有點冒險,但值得講。探究網絡生態,這是重要的一課。

對於藝人的雙重標準,令政治同時變成毒藥與靈丹。

在不同的背景時空,人會有不同標準。人會變情會厭,在網絡要求公平是不可能的。

表態得早,早如杜汶澤先生,會因為平時行徑而被批鬥。對網民而言,杜生的黃是一個已被習慣的習慣。

網民永遠在追求一些投射,而藝人的前程,只是他們的娛樂。

所以,十幾年前打沉阿嬌,是娛樂;
之後集體反省,是娛樂;
之後笑阿嬌九唔搭八,是娛樂;
再寸阿嬌肥,都是娛樂。

網絡是一種生理反應,做了就完了,不需要向誰負責。

19年很需要同伴,但未摸清標準,所以Ming仔與達哥不是同路人。

21年發現疲憊無力,極度追求希望。Mirror和Error是共同成長,變成明星的一線光。

於是把政治失落投射為希望,要求藝人的標準不停變。

姜濤沒有講過自己黃,但網民用自己定義劃線。於是他可以黃可以藍,都會不夠黃與不夠藍。

藝人被拉落黃藍定義,於是出現「點解A之前咁黃都被批鬥」、「B係咪走得太前」之類討論。

黃藍從未有共同定義,世事也並非只得黑白。當幾十萬主觀的人追求標準,過程只會有得益者與受損者,最終都不會有公平。

所以,講「對XYZ公平咩?」也沒有意義。群眾是情感動物,受損與得益,有時很講運氣。

如果有乎合你同路人定義的明星,不妨多一點支持。這行太講際遇,每個人都是努力家,但他們的前程幾乎都是場賭博。

其實不需要事事「香港人好低質」,外國左右翼光譜,不知幾多明星表態後兩面不討好。

香港人本身遠離政治,近年走得較近,這種土壤結的果,必然混沌。所以,講公平,普世都不公平。

有運與無運,有料與無料,太前或太後,都不重要。這是網民玩世的投射,誰都不想負責任。

你喜歡誰,就盡力喜歡,盡力尖叫。如果世間對你的偶像不公,就做個超級Fans,讓大家看見你的世界第一,係幾咁抵錫。

為沒有定義的問題爭拗,不如做好自己該做的事。娛樂圈是大家的娛樂,你夢想的,不需要偶像為你代言。

拒絕娛樂至死,又想藝人代表你,這對自己,又算否雙重標準?

唯一公平的,是我們只得廿四小時。所以,能決定做些什麼,都不會太遲。

共勉豬。

延伸閱讀:
【媒體】《自肥》的製作,絕對比大家想像中認真:談極度痛苦的製作影片前期準備。
https://www.patreon.com/posts/51519329

MeWe*:Terry的媒體懶人堂
Clubhouse:Terrylazyclass
Instagram:Terry_Yeung_Blog
——--------------------------
順手Sell埋Patreon先……
【Patreon:媒體研究懶人包】
帶你了解資訊戰,分析媒體亂局。
逢二、四、六更新,每周一Live,深度講媒體。
文字、Podcast並行,深入淺出,希望各位G持:
https://www.patreon.com/terrylazyclass
你的訂閱,可以支持更多媒體分析。
呢到啲人太自悲
唔反擊人哋點堅信自己係冇錯?
係咪得我覺得嘈嘅野都係小事
HSBC搵姜濤做廣告
咪好似打藍店工搵錢喳嘛
唔係同黑警攬頭攬頸,發表乜乜言論理得佢啦

Tvb戰線都係想推冧tbb
啲冇表態言論嘅,都冇心要針對個別咁狙擊啦

咁每個人有自己界線
有啲人覺得黃店用淘寶已經接受唔到
有啲人覺得得
咁咪各自去啲接受到嘅

咁我接受到姜濤打藍店工
你接受唔到
理撚得我姐
係要出黎串
又咩唔識佢,達哥ming 仔,煩撚過閪
俾人恥笑都係正常
兩年前冇講多謝囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞