【ViuTV】《ERROR自肥企画》(70) 無制限OT編集団x ERROR 回歸喇

1001 回覆
25 Like 1 Dislike
上幾個post已經講過好多次
唔係淨係單純嘅搞笑 要有諗法
長壽節目只會係慢慢做爛呢個招牌
佢只係對觀眾有好處,解決當下嘅飢渴感,但係對於藝人嘅發展同埋crew嘅創作力係有好大影響
尋晚唔小心十點幾瞓著咗

啱啱札醒即刻睇返

山崎侍
點解要爆佢頭呀
千祈唔好,咁會做死人,同埋香港人易睇厭,包括我
反而出街俏博士無除衫show黃泳衣
出左啦, 幾集前
分開兩日黎架
以為果個預告
Dee哥出聲叫大家大大力支持Error流忍者
華夏神功 鳳凰不死鳥!!
係你冇睇開依個團隊做既野 之前唔係一直做搞笑野架
算撚數啦,學花姐話齋 佢哋都係自我娛樂,拍自己想拍既嘢
巴打 我終於見返你啦
上幾個post打咗篇千字文諗住深入討論點知1001咗覆唔到
今日唔打咁長啦
簡單啲傾下啦

韓國係綜藝節目上真係做得幾好
我覺得一定有參考價值嘅 又唔一定要咁抗拒話成日提住其他國家點點點
香港作為後來者 去了解人哋有咩做得好 再加入本土原素 取長補短 可以事半功倍 更加發展到自己特色
特別係香港資源好少 try and error 嘅空間比人哋細好多 多啲睇下人地做咩一定係好事

以下會用啲running man嘅情況邸例子 絕對唔係要照辨煮碗係香港做返 只係想反證其實長壽綜藝唔一定會做爛 冇意義 或者焗限藝人發展
afterall 長壽只係形式 人嘅創意先係成功同建立本土特色嘅關鍵

首先 running man 拍咗十年以上 佢嘅拍攝模式一定有參考價值
佢哋拍攝係fix好逢星期一拍一日 方便經理人安排藝人 schedule 咁就唔會影響佢哋接其他job 所以佢哋所有主持都可以focus佢哋嘅正職 同時keep住人氨同exposure
李光洙絕對係因為咁佢先會有人搵佢拍電影 仲要係正經角色 近年好似拎埋電影影佳男配角
而佢本身只係一個因為外表而只係接騎呢角色嘅廣告model / 演員

制作組亦都因為fix嘅拍攝行程更加好咁做planning 唔會要左度右度咁煩
idea同題作可以就住日子 季節 top trend 發揮 亦可以好意義
例如 Running Man 曾經係韓國獨立日 玩一d games stimulate 當年獨主運動家忍辱負重咁籌組地下反抗活動 去remind返佢地今日所享受嘅民主自由幾咁得來不易
另外就住近排嘅炒股熱佢哋又拎咗過去十年真笑股票市場嘅升跌同市場資料嚟俾主持進行買賣 dramatize 咗個升跌點樣令你贏到開巷但係同時可以輸到仆晒街

再重申 引用running man做例子係想參考人哋做得好嘅地方 學咗人哋嘅再加入創意先更有效率咁發揮出本土特色
一味淨係望住自己個天空 會好易變成井底之蛙

利申:唔認為呢個韓國綜藝拍攝模式完全啱依家嘅Viu Tv / 無制限
因為佢哋需要依家嘅兩三倍人先有可能做到長壽同時keep到質素
而呢樣亦未必係無制限想做嘅野 我覺得佢哋有好多綜藝以外嘅可能性
有冇得再睇返琴晚個直播
呢套由第一集開始都話係自肥企劃
俾佢四個透過個節目做啲佢哋想做嘅嘢
只可以講綜藝唔一定要係嘻嘻哈哈咁玩遊戲先叫好笑
多謝你留意到我comment 我諗我抗拒既其中一個原因係,我質疑長壽節目對提供momentum俾Error 同無制限crew有多大幫助,始終而家見到自肥咁多人留意,其中一原因係之前睇落error其他節目嘅人我都儲埋嘅Momentum 一次過爆發,但係當件事成為長壽節目,又會有幾多人會繼續留意呢

其實類似嘅長壽痴撚線節目之前都已經有,嗰個係真PK(亦都係無制限前身),開頭我都好鍾意睇,但係後來嗰啲食蟲核突野做多咗反而冇乜吸引力,而更加難以去利用遊戲去吸引啲人對於社會議題嘅關注。

我諗方向都係其中一個因素吧,每星期拍一個mv應該都會好chur。

(暫時講住先 想聽巴打你會唔會有其他諗法)
早上好!!!
Error流忍者你可以話係fans service ,有跟開遊1 遊2嘅人會特別興奮

但係其實開頭第一集已經講到係佢哋個人嘅願望達成
香港做電視最煩嘅位係唔會有一啲安靜嘅時候增加momentum
我認同節目定位要清楚 但係都要有變化
真PK我都有睇 都係睇睇下唔想睇

Running Man就上年係屋企冇嘢做睇到冇嘢睇先開嚟睇 點知睇睇下就睇曬過去三年嘅集數 因為佢哋玩嘅嘢keep住變 keep住有新鮮感
所以節目定立同方向都緊要 要夠flexible

不過當上個月開始睇Error遊就已經開住Running Man都冇心機睇 廣東話真係親切好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞