[老爺車維修連載] 個玻璃底托霉到咁款 點算好?

88 回覆
72 Like 1 Dislike
做法唔同報價唔同

如果係買件返黎換 最高淨人工$4000 零件費另計

如果買唔到料要揼出黎 成套$8000

如果係補丁咁撻一塊上去遮醜 $2000搞掂
如果劏兩邊尾沙板,要甩尾玻璃
入面補一兩幅呢,唔計噴油

同埋想問下你會點焊返落刀位
磨灰果陣個頭冚要就住就住
我見宋皇臺道有間整古董車既車行 不過好似係鬼佬做既
畀D參考你睇

其實唔使真係成塊甩晒佢 只需要將有損壞既地方劏走就得 通常都唔會搞到玻璃咁大範圍 除非係炒車炒到變晒形

劏開之後就睇下入面有冇爛 有爛當然就要重新報價同整過佢啦 因為車係有好多肉眼睇唔到既損毀 所以有可能一路整 費用一路增加

然後就係搵零件 有得買就買返黎 冇得買就揼一塊

最後就係車身同零件齊口平整咁焊接返上去

粗略計 兩邊尾沙板應該有4塊野 我會報30K 多除小補
呢間我可能知道 5年前係香港人老闆黎 個鬼佬係佢請返黎做既 後來畀鬼佬頂咗黎做 我師傅有幫佢頂咗架爛尾jaguar E type D野拆到佢地自己裝唔返
我見有d係咁劏開黎做
但我有個問題咁樣入面d焊位點做返防銹?

咁樣都30k,真係甩玻璃劏C柱劏裙腳即係唔洗諗,放棄

咁樣都30k,真係甩玻璃劏C柱劏裙腳即係唔洗諗,放棄

有種叫牛奶水既防鏽液體 油好晒裡面先會冚出面嗰塊

劏到C柱咁大件事 你架車具體情況係點?
其實就唔係撞
不過上手車主因為黑玻璃年年驗車拆窗
玻璃佬肯定冇咁好心機剷乾淨先再痴
日子有功有d入水流係d夾逢生銹
我係籠入面劏左少少位睇過唔算好大鑊
但落唔到手清,唯有倒d防銹油減慢d

至於尾碌裙腳位就例牌係果d位
加上有天窗去水落裙腳走水,弱智設計
幾年前試過比人整,但只係剪鋁片打拉釘落夾口膠,噴返粒粒膠姐下醜
其實佢冇跟窩釘位鑽開跟返一件件甩黎做
仲有其他位類似咁既情況
部車又唔值錢,唔同果d值錢老爺車
唯一諗真係放棄換果部,一係自己落手整
某d位唔夠功力先搵人搞
其實d唔值錢既車先適合diy 整得閪都唔肉痛
不過要有地方擺先好 自己研究好花時間

普通生活車真係唔好花大錢搞啦 當佢消耗品就算
當興趣囉
d爛鬼所謂jDM,純代步又未至於既
而家都係照渣住先
今次要幫架車換電池,細換大,所以又要改位

擺枝筆喺度參考,舊電池個size又真係好細下,畀架v12超跑用,當然好快吸乾

碳纖車身好威風,v12 engine大到嚇親人,不過底盤其實都幾山寨下,一枝枝鐵通燒焊連埋一齊做支架,好似美國d私改地通拿咁樣... 都係老牌名廠d底盤既安全感高d。

可能佢地都知底盤山寨樣,所以d底板造到鬼死咁密實黎遮醜。

要將個大電池塞落去咁細個位度

搵條鐵整個鐵勾船長出黎,師傅嫌三嫌四話磨得唔夠滑,責備話超跑野就畀多少少心機整,我話係跟返佢底盤style黎整,咁先襯返個山寨feel。

咁重既電池,緊係用積積上去啦,冇驚冇險塞到上去,穩穩鎮陣可以收工。

話時話咁大架車做乜設計到個電池位咁鬼鼠,換電池搞到又要拆底板又要用積又盛咁大龍鳳...
最近搞緊架著咗火既車 好彩冇燒通頂

膠野例如電線同蓋之類既全部熔晒 終極麻煩
應該係個點火coil燒著咗 因為已經灰飛煙滅屍都冇埋

拆開個盤頭睇下咩情況 生氣批熔咗個大窿
入面d零件就冇乜大礙 整得返既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞