[老爺車維修連載] 個玻璃底托霉到咁款 點算好?

88 回覆
72 Like 1 Dislike
好治癒

氣缸兩隻腳係頂住既元兇 鋸咗佢

分開4件整四個勾燒返落個缸度 咁就可以吊喺個箱入面又唔頂住其他儀器

最後就係放晒成副野落車箱 冇問題就收工

四條氣喉連住避震機既氣墊 即係黑色圓形嗰個位 充氣入去 架車就上升 抽走氣就下降
推下po

而家搞緊架拉利 加裝防撞架

鋁合金車身黎 又冇拆清d野 要入車箱燒tig焊 呢d天氣燒焊真係灼熱地獄...
d"原裝"碼仔又係半製成品黎 得塊片冇腳既

執d鋁合金材料跟返角度屈返腳出黎 因為塊片同車身有距離 冇腳就凌空黐唔到

融合完成就裝落車度睇下啱唔啱位

最大問題係車籠冇拆清 地毯電腦電線喺晒度 唯有鋪晒防火毯 密實晒先開燒 其次就係熱 因為要到氬氣tig焊 唔可以用風扇吹 同師傅輪流燒 一人一邊

燒好晒d碼落車身 裝一次螺絲位啱晒 可以收工

430錶版 個樣好似好矜貴咁
呢幾日冇大工程 有多餘時間整下架生

兩隻風呠仔 但係得一個碟托 整多一個就唔使成日裝裝拆拆

搵到粒棄置鈴螺絲 用黎整碟托

落車床夾實將多餘部分削呀削 個頭留返幾分dup螺絲牙

一隻裝𠝹碟 一隻裝磨碟 以後唔使換黎換去
繼續執下alfa手尾

車尾箱油缸蓋個骹爆撚開咗 又要diy

執塊不銹鋼皮黎用 搖身一變變成門骹

搵d鋼牙螺絲臨時上實佢 度好位置

噴好晒油又太接近油缸 唔燒焊啦 避得就避 用鍋釘固定
留名
型 請唔請學徒
睇個勢就唔請啦 生意都少咗
現場野都差唔多做晒 PO下以前做過既大工程

呢架BENZ唔記得咩款黎 有冇人認得 可惜之前壞咗個hardisk 而家只有一部份相留低 有幾多講幾多

呢架野又面爛到入內 裙腳爛晒 擋風玻璃下面D位全部霉晒
條裙腳已經鋸晒咗 入面D骨已經補好

成條新買返黎既裙腳 要黐上去其實都唔簡單 又長又厚又重 磨到周身都係鐵鏽 當時用嗰部220W焊機又唔多夠力 自己一個奮鬥咗好耐先搞得掂
ching勁

呢個位有D麻煩 搵張卡紙剪個紙樣出黎先

再搵塊鐵板揼出黎

用鉗夾實再點幾點焊臨時固定 再放D零件落去睇下啱唔啱位

睇下個底有冇問題 冇問題就成塊焊實 最後冚返埋個蓋佢

呢個位係疏氣口黎 所以成日會有積水 如果成日渣下架車 搖下又畀D風吹下就好快乾 但長期放置 D樹葉雜物塞死咗個去水口 加上日曬雨淋就會畀水侵蝕到穿晒窿
日產S660 又整死氣喉 又係要駁長

呢個角度睇得唔太清楚咩事 其實係喉嘴縮咗係入面 車主要求駁返出黎同尾bumper平排 度過下要直出多8 cm

呢度有個好關鍵既步驟要做 用大力鉗鉗實兩個喉嘴 中間加一塊野墊住 兩件野要固定好晒先好鋸出黎 如果分開拎出黎 到時唔知間距 燒焊燒到東歪西斜都唔知點收科

點幾點焊初步固定 將件野拎畀師叔裝一次上去 再叫老細睇下收唔收貨

合格先好焊實佢 唔好畀人話自把自為 做老粗都要時刻緊記辦公室程序

最後成副野裝上去就收工
R107 SL
叕係死氣喉...

左邊舊右邊新,新舊長度相差3cm,喉嘴有好Q崎既陰濕扭角,仲有兩枝鹿角伸出黎插入膠碼,都幾頭痕

以為就咁斬個頭出黎就換到,畫咗條直線睇下先知個角度有幾陰濕,睇落係直,其實係斜既

結果要斬三刀,好似科學怪人咁新舊融合,最頭個嘴係舊料,中間嗰忽就新既

跟手裝落架車度睇下,1 take過冇鑊氣,呢d中間位一做錯就由頭到尾都裝唔落,今次好順利唔使翻手造
我仲以為香港冇咁好心機既白鐵師傅
十年前係錦田噴過兩部
lm支持

有無諗住開班教人
是咪要好厚灰 聽噴油同事講個頭冚最難搞 好易變形
點敢出黎教人
有就有 不過都就快退晒休 好似我呢D三十幾做緊既就真係未遇過 好孤獨
車底裙腳有銹要咁補大約咩價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞