[老爺車維修連載] 個玻璃底托霉到咁款 點算好?

88 回覆
72 Like 1 Dislike
其實呢架車都差唔多交得貨 心血來潮中途開po 由呢個玻璃底托講起,以後先講返轉頭:

因為係爛尾車,唔知上一手點樣將件豆腐拆出黎又唔爛
我地一拎出黎就心知不妙... 未拆玻璃佢就自己解體化成碎片...
一次過出多幾篇啦
3D Printing印過件出嚟咪得
不過香港完全唔興
下??? 你買機呀??? 你買料呀???你起稿呀???
我打鐵師黎 用金屬造
我阿爺以前都係
我老豆教極都唔識所以摺咗
以鐵制鐵 度尺開料整過佢

首先度下幾長先

揀塊1.5mm厚既鐵皮 用磨機𠝹出黎用
1.5算係好厚 車身沙板通常都係1mm 或者0.8mm
揼厚料較為費力 但容易控制 薄料揼得直個頭 條尾又癴晒

因為冇拆床用 所以唯有整d山寨架生黎揼呀屈d角度出黎 整成一個3mm闊既兜出黎兜住塊玻璃 空隙就用玻璃膠填滿 咁塊玻璃就有避震作用 個兜一定要夠直

跟住會講下車門玻璃個高低運作原理
想知係咩車款呀?
型到仆街

樓主
整完個兜跟住就要整返d碼上去

d碼冇穿冇爛 可以鋸返出黎用

要度啱間距先 如果唔係裝唔返落度門

用打沙機清除舊污積

乾淨晒跟住就可以開機燒焊合體 d螺絲生晒鏽 燒新既上去

啱晒位就噴d黑油防鏽再上玻璃膠痴塊玻璃落去
因為搞到成手膠 冇拍低過程...
然後再放返落車門個玻璃機度 睇下塊玻璃能唔能夠調整上下 今次非常順利

玻璃機即係一把較剪 呢類玻璃其實就係靠個較剪積升降 較剪打開玻璃就縮落去 較剪合埋玻璃就伸上黎 所以頭先要度去間距先燒好d碼 如果唔係kick鳩住就要重做

跟住要做既就係痴返d電鍍邊上架車度 仲要設計頭尾bumper既固定方法 都幾頭痕

第一張相係買返黎既bumper碼 都唔知點用佢好
我都係跟老豆學 初初雙手起晒水泡勁痛 諗起都哀
因為係一路做一路po 又冇細心編排 下次會嚴謹d
師傅整頭bumper 我整尾

喺地執d垃圾料返黎用

兩粒唔知咩款既螺絲,夠長就得,一條3分鐵條同一舊畀人斬過既方鐵,就用佢地黎造bumper碼

呢度有個窿仔可以穿粒螺絲入黎再用兩粒絲帽夾實,就由呢度開始整

鐵條切成兩條8吋長既黎用

畫好晒線就拎去鑽床度鑽窿

鑽好就變成咁樣樣

睇下同bumper 螺絲對唔對齊,兩條野個駁位有孤度,唔係直不甩,咁就要做d調整啦

食完飯返黎再放上車度試下位
樓主好勁
支持樓主

同事求救 新催化鼓喉嘴唔夠長 要駁長佢

冇咁啱直俓既喉 搵條粗既打直磨到啱size再焊接

斬開條喉嘴 中間駁長佢燒兩圈 搞掂就放上車睇下夠唔夠長

返到黎師傅已經整好前面 真係快手

我仲要繼續埋頭苦幹
將粒螺絲同個鐵碼燒焊合體

唔係90度角, 用大鎚扑咗幾野調整咗角度

裝一次望吓幾像樣,不過側邊都要固定,乜都冇又要想辦法

用呢舊方通斬四個直角黎用

喺側邊每邊各鑽兩個窿,再用拉帽機壓兩粒絲帽,用黎固定碼仔

將d直角鑽好晒窿,其中一個上落車身,另一個上落bumper,再用大力鉗夾實拎出黎,兩塊重疊既地方畫好線斬開再將兩塊直角齊口燒埋一齊,最後噴黑油防鏽

搞掂好就可以輕鬆逐條bumper放落去,完成!
補多幾張圖

之後又有其他小手作要做

另一架車車主嫌張櫈太高要改低一寸
Lm
義大利車鋼水......香港咁潮濕.....
佩服佩服
上星期先係尖沙嘴見到部gtv,型到喊
金屬3d print貴到on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞