港鐵查票員針對年輕情侶站內爆粗  發惡兼票控「一定搞到你哋」

565 回覆
1206 Like 29 Dislike
可能你講得啱,人哋見你係大陸醫生又做醫管局可能會諗都唔諗就即刻ban咗你,理由係你大陸嗰啲cert未必合乎本地醫生標準
應該咁講一個就冇法律約束,只係自己公司定立嘅指引,就算你違返左要比佢哋罰錢,你唔比罰款,佢都吹你唔漲,就算佢去告你,亦都要證明你呢個行為,令到佢哋有損失,先至可以索償,同埋最後索償金額係要由法庭判,並唔係跟佢哋自行訂立嘅金額。
而港鐵附例嘅罰款係受法律約束同埋罰款金額係經法律許可,所以上到法庭佢哋只需要證明你有違法行為就得,唔需要證明對佢哋造成嘅損失,同埋你唔交就會好似冇交政府罰款咁,會比法庭通緝。
港鐵附例本身係法律。。。
唔算法例只係附例,因為修改同定立法例要經立法會,而港鐵附例嘅修改同埋定立,可以港鐵內部自行決定。港鐵附例只不過係第556章 《香港鐵路條例》下嘅附屬品。
點呀
又兒登仔尷尬鳩噏

法律(英語:Law) 是一種由規則組成的體系,經由社會組織來施予強制力量,規範個人行為。法律是一系列的規則,通常需要經由一套制度來落實
附例只不過係由法例授權制定,並唔等於係法例,只不過同樣有法律效力,正如你授權律師打官司,律師代表你,但唔等於律師等於你。
由於訂立一條正式法例需要漫長程序,未必可考慮日常運作太多細節,所以制訂一條大法例時,裏面會包括授權政府制定一些附例,方便處理日常運作,這些附例完全有同等法律效力。
點唔等於法先生
你避開咗喎
其實只係字眼唔同,執行起身冇分別,本質上就法例就全港通用,附例就指定地點通用,同埋定立同修改嘅程序唔同。
屌,原來我一直睇錯左做你嘅回覆做法例
附例都係法律嘅一種
唔係字眼唔同,係直頭一樣
你係咁話唔同不如你俾source我算啦
其實你認知嘅法例都係根據憲法寫出嚟
你又當法律咁好笑嘅
大陸醫生又點會有bno
可以用家庭作為單位申請BNO簽證㗎嘛,喺香港住咗七年咪就係香港人囉,咁你都唔明?
最無用就係港鐵班職員,成班係人地上車住嘈生晒
https://www.youtube.com/watch?v=BDkWJ7rO0R0

連登仔最鍾意一碌鳩打一船 屌你老母臭閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞