吐露港超越咗屯公未?

1001 回覆
252 Like 9 Dislike
成件垃圾瞓喺地woo ,起碼$1500啦
平行時空
咁都俾你講中添

即管睇吓政府會唔會聽你講囉,定係齊齊受折磨?

你有你企住塞,我有我坐住等。 睇吓你嘅巴鐵公司係咪咁好客戶服務人多就加車?
咁點解貨車又要係路邊上落
咁因為舊一代工廠區設計問題

但新一代商廈如果佔地大係無咩問題, 通常都會有地庫上落貨區連車場
但如果本身重建完都係筷子樓的話, 就咩都無, 又係要去返條街度上落貨

政府係推觀塘做CBD 嗰陣, 跟本就無全盤考慮

私家車同環保斗係要處理, 但唔代表貨車周街上落貨係無問題
增加成本都係規劃既一種

露宿者迫住瞓街
揸私家車應該就唔係被迫掛?
除非你住得好入
屯公意外率太高啦!
屯公有意外先塞 吐露
屯公單向塞口
吐公下繁出九龍都可因為埔公沙田段倒塞至大學站
有件冇錢車主話係必須品, 但又講唔出點必須
其實我之前都有講要收擠塞費
好似London 咁, 入市中心要收15英鎊

應用返係香港, 朝7晚6 收$100 其實都合理

但係你收完人錢都係要起停車場先得架
正如好撚多人訓街
你咪起返啲中轉屋比人囉
擠塞費應該唔同區唔同收費+累進。但同時政府都要俾返個選擇車主係區外停車先得。
唔同區收費我支持
但累進就無咩意思

如果你入左去CBD 10粒鐘但當中有9粒鐘係車場
其實間接已經係累進左

同埋要係周邊set park& ride 車場
可以加埋除左黨鐵之外, 轉乘其他交通工具例如 巴士小巴都可以減收車場收費
某程度上泊車需要既時間係可以係額外成本既一種
同埋如果控制到少車入市中心既
自然冇咁大需要起停車場

當然同一時間要配合既係不斷搵人掃車唔準亂泊
如果唔係既話更多泊位就有需要
累進既意思係次數而唔係時數。送貨既另外討論,因為係必需。

周邊既車場即係架車要泊係擠擁區出面既車場,之後司機乘客入區轉公共交通工具/行路,同時提供少少轉乘優惠。
本身返開十點 以為 八點幾開始塞 早排轉左返早啲
原來七點幾一樣深紅瘀血咁

新城市出面整左同無整無分別。。。
屌呀起撚到2026咁撚耐
應該2023完工, 上面係estimate 2026啫
暢順時點止起碼80,鴿籠前先收
有電兔時緊係跟住佢啦
不過要小心新城市落去,見過黃藍格捕蛋
今晚埔公北上吐露港塞死左
近排好多L樣 非繁忙時間都平曬排行80
有同路人
真心唔明 點解科學園開始塞
但上左中大隔離條橋 入大老山個段 又順 一直到沙田醫院

咁前面個段塞咩??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞