吐露港超越咗屯公未?

1001 回覆
252 Like 9 Dislike
呢個情況同新城市行右線行到就雙白先插左線上青沙一撚樣,搞到左線停車右線又慢左
autotall 唔會太大改善,因為入橋、隧道會收窄
講到尾,公共交通唔夠滿足需求,要人揸車
解決方法,各區鐵路站/巴士站加個大停車站,鼓勵私家車、鐵路/巴士轉乘
冇可能超越到
對比起粉嶺2大地獄場已經係好好泊
最緊要係臨落嗰下偷小小位, 其實唔難
但牆身都係好多簽名
塞車從來都唔係單一原因做成,亦唔會係單一手段(即係兒登啲咩加到市民負擔唔到)可以解決

好似大中出面,有車場都唔鳩泊嘅,我同意掃佢老味。但同時尖沙咀油麻地中環呢啲CBD,你拆車場啲位就成千咁拆,又唔係話喺周邊1-2km邊界起返。咁變相係焗鳩人泊出街

政府大把嘢應該要做唔做。
同一道理㗎,公屋唔夠排長龍,咪迫鳩人買私樓,順有咪炒貴埋居屋囉
要講經,講撚到教育都仲得

點撚解學校一放假甚至停課,巴士出港島快半個鐘?

如果係家長車塞撚住條路,解決校車係咪已經幫到好多?
你經濟係咪拎U? 俾唔起個cost 做乜走去渣車, 我食唔起米芝連3 星係咪又屌尻間餐廳歧視窮撚?
多左資本開支只係代表巴士公司可以賺多D錢, 但唔代表D 錢由加價而黎
少左堆冇經濟實力既車主已經可以大幅減少塞車, 同一部巴士可以走多幾轉, 已經可以減少資本開支同增加profit margin
多番人冇得渣車搭巴士已經可以大幅增加巴士公司利潤, 請問咁既情況下仲加唔加到價? 反而巴士冇客就會成日加價
通向CBD道路都負荷唔到咁多車, 而同時去CBD已經有大量唔同公共交通選擇, 點解仲要留咁多停車位?
屯公唔係日日塞 但吐露港係喎屌
正 肯定即刻順到爆
要真係挑剔既話咪得米八高囉 同埋好多時塞係排隊入車場條龍 跟住啲人懶得等咪擺街
泊街嗰啲都唔係部部都高過米8 啦
同埋平日夜晚大把位啲人咪又係泊街
你睇吓巴士公司個利潤保障基制係點玩法先啦

睇吓香港有幾多人有巴士牌

講經濟,你唔係瞓街,咁你嘈咩樓價貴啫

無人話揸車要無成本,係要平衡啫,揸車對你唔係必須唔代表所有人都唔係

講到叫你唔好食過飽,你就覆返咁我餓死好唔好囉

政府嘅責任推政策去平衡成件事。市民就會自己答你㗎啦。車咁貴,油咁貴,路咁塞啲人都仲揸,即係個供求唔撚啱數啦

你哋就係要消滅另一個階級。真係冇改錯user name
其實我又覺得
好似中環嗰啲老細車成日係度兜圈
都好撚影響交通

不如比個車場佢地停車, 唔好係馬路到阻街
腦細要一落樓下就上到車, 邊肯行去車場
跟本就係
尖咀起左K11 都好左好多

但油麻地自從拆左油麻地多層之後
方圓1公里又係無大型車場
啲人咪個個都鳩泊係街囉, 政府一味淨係識拆場
又唔撚起返, 市區重建淨係起筷子樓
又係無車位提供, 跟本就無規劃
佢個司機一收call 咪揸去樓下車佢囉
而家係班司機成日係CBD 度鳩fing 阻街

另外無上落貨位都係問題
觀塘啲垃圾工廈又係無上落貨位, 成撚日係路邊落貨
又係造成擠塞原因
老細車肯兜圈都無咁衰,佢哋係寧願抄都唔走,因為佢一兜要出返金鐘返入QRC
都係嗰句,原因唔止一個,解決問題唔係一招了到件事
渣車係必須, 睇過睇過, 點必須法呀
朝早送細路番學唔搭得巴士火車, 係要渣車咁高貴?
住大尾篤都有20C小巴同75K, 朝早仲有特別車俾你班大帝出九龍同港島
你話人人搭晒巴士小巴唔夠上, 真係唔夠上巴士公司唔識加班揾多D錢? 巴士司機少人入行只係人工太西, 如果多人搭巴士推高demand 改善到佢地待遇又唔錯wor
叻叻豬,果然係中共第一智將。
私家車霸左上落貨位泊車, 跟住貨車亂咁泊上落貨都需要透過大額罰款同拖車去解決問題
街邊D 環保斗又係仆街黎, 應該一見到就要有部門夾左去沒收
所以根本要由規劃入手
一味淨係收錢根本無解決問題

正如話條街好多露宿者
咁唔通解決方法係訓街罰320 咩
冇錢車主你諗住拎番個尾彩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞