煙條隻11400咩事咁熱?

130 回覆
6 Like 0 Dislike
算係
但今代入門既b560唔會頂到
好多玩1140都用入門b560
長行既boom
唔係佢哋天真

係奸商太多
noctua 都頂佢哋唔順,唔再用 TDP 去做散熱標準。
日日60度既119k
幾時燒可以再買
關於thermal headroom 有感而發啫
我係講手機台啲會員knowledge
放心, 平板會變成 vrm 過熱剎車。 分別會係8成供電嘅 vr hot 限電,定直接強制降 0.8Ghz 嘅第2階段。

唔解PL 好安全,一係底板廠預設上唔到 最高嘅 turbo frequency,就算上到嘅時間都唔長。
Intel 不意外
AVX3暫時冇用
11代根本搵笨,又上唔到12代,又熱又少兩個核
我粒10代未上過300W
咁都好
10核5GHZ燒FPU 210W
YEAH
可以上多0.1GHZ
上5.1ghz都要大電
我9估係粒 u 太廢,全功率驚用電同發熱嚇親人但最高功率去唔到某個水平又無人買。 所以先 set 禁多層限制 去限制功率,然後掟個波俾底板廠商自己諗。
話我建議咗係 set 做 65W ,不過合條件下最高可以全開上到 turbo max。

咁佢就可以宣傳自己功耗只有超低 65W ,然後最高頻率有XXX 咁去合法水啲唔識嘅人。

大部分人應該唔知自己粒u 買咗返嚟可能連PL1 嘅頻率都唔會掂唔到。因為入門板好大機會直接set 65W做上限(我會估Asrock 好大可能會咁)。
我打機5X度
全核5.0
TVB 4.9GHZ無腦大電
自己超仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞