煙條隻11400咩事咁熱?

130 回覆
6 Like 0 Dislike
架構問題, 用錢補救

打死都用 10代行 gen 3 M.2 算
我諗upgrade新U都係想玩吓新功能姐 PCIE4.0 NV bar嗰啲
性能都係差少少 如果唔係AMD咁上進 我粒97K應該20年後先換
雖然由細到大都係用intel 但係我冇brand loyalty
咩勁咪用咩囉 有咩親
*有親咩
可以改做125w
即係11代non K 其實只係比人set高功耗牆
做到好似超左咁的效果?
AMD: soldering is guaranteed

Intel: 唔想要散熱膏黏埋? 咁我出隔空傳熱㗎喇
算係
以前我用8代,功耗牆好似冇得點改
原來而家有
咁其實當佢係懶人超頻,加埋ram 開xmp
好似對新手都唔錯
你見到嘅i5大部份係唔合格嘅i7 i9 die
已經係14nm
唔合格又夾硬開到6春
想唔熱都幾難
有K 可以直接推高個頻率

無K 嘅 解PL 可以以更耗電為代價,長期保持 turbo 嘅頻率。

PL 睇廠點 set 分2種, 一種係限死你喺某個 PL 頻率唔再去到最大,一種係按 intel 建議 每個 PL 區間限時。
咁好似都係amd yes
超唔超,超幾多自己話事
唔好限呢樣限果樣
佢個超 ram 先痴線

你開官方設定 gear 1 非i7 預設2666 ,官方gear 2 俾你上3200 不過反而會慢咗。

你想快就要用 gear 1 上 3200,不過咁做計你超頻cpu 自動過保。
10代解PL都冇咁熱
手機台仲有好多天真嬌以為某啲SoC 會發熱降頻係純粹一件壞事完全冇諗過Intel TurboBoost 呢種玩thermal headroom 嘅做法已經有十幾年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞