失業貸款苦主苦等交流區

1001 回覆
12 Like 9 Dislike
留意到佢係好跳脫
上星期都重好多人問文件野點搞,今個星期好多人都MC 卡關
呢間野好搞笑,自己銀行審完ok都要等二日後先會幫你掉比mc

所以係掉上去前既呢二日佢都會答你:等緊MC
定跳制
佢可能揾緊現金糧個D邊個似假資料,你知啦,政府同銀行好驚死㗎嘛,都唔知會唔會打去舊公司問
我都係428,希望今個星期有消息啦,hsbc
呢個SMS係收到係份申請表,但未收到上傳文件個時就會send比你,所以會提你上傳資料,呢個都係電腦短訊嚟
本身諗住佢呢兩日轉咗已接納先都好,都叫做知道入咗直路丫,但頭先睇app佢連入直路未都唔講,咪嬲嬲哋囉
唔洗
佢會唔會真係好戇鳩咁話掉上MC,係真係用最古老嘅方法,揾個人攞D一張張紙個種掉過去呀
其實根本多撚餘
根本由頭到尾由銀行或者MC度做一個check已經可以
好簡單既貸款,依家複雜哂
現金糧都話 我唔係現金糧 每次收錢都係公司名 按月出 連車尾燈都見唔到
你地都叫有個專員跟進 有條hotline俾你地
我個唔知存唔存在專員失左蹤
兩日都係今日內打俾我 到依一刻我都冇收過電話
自顧人士 現金出糧 如何處理?
本來諗住嚟得呢個po大家都好困擾,所以想好聲好氣咁答下人幫下人,但呢獲真係無脾氣都比佢攪到情緒失控
我之前打上去
(一個星期前)第一句就 唔好意思 想查詢下個進度既
依家第一句打上去就想屌撚哂佢地老母 當然我冇講過粗口 我只係好燥咁問佢地到底有冇跟進我個case同事既熱線 定係根本冇人跟進
阿閪波唔係咁做,銀行咪唔可以食咁深水囉,同埋都唔知係咪佢比得錢小銀行,咁銀行咁唔派咁多人做嘢囉

其實,政府政策嚟㗎嘛,點解唔整D熱線等人查詢啫,你反正嘥鳩緊香港人都唔自在啦
你想知D咩?

住址證明?
工作證明?
失業證明?
老老實實唔關銀行事
銀行做慣p loan 係好熟手,處理呢啲easy job,
琴日中銀條友同我講政府呢兩日放寬咗Policy 地址證明可以用銀行月結單,
佢話條guideline 成日變來變去,
根本就冇俾個清晰嘅指引銀行
所以先搞到處理文件出嚟咁耐又話呢樣唔得個樣唔得
九按上樓單野又係咁, 全部都係政府自己講完自己再射個波銀行銀行都唔知咩事
客氣就會耍鳩你
[center]你填表個度已經有一欄係聲明你已經失業,所以唔好聽人講去咩民政處宣誓失業個D,銀行已經回覆過係無用唔受理的,你試下填咗表交咗先,佢打嚟你問如實同佢講,佢可能可以當你7500咁嚟申請,我係度再次呼吁,各位巴打有咩問題都好,我地唔係批個個,唔可以完全聽完我地講就放棄,有咩問題有咩擔心都好,一律建議

申請咗先,有咩就再同佢拗!!

圖1,

圖2,

同大家講多次,我見仲有好多唔明咩係失業聲明,同埋做散工無離職證明嘅巴打留意

首先,去返申請頁面(即圖1),揾返下載申請書,㩒入去

之後,說會彈咗份pdf文件比你

跟住,就可以打印出嚟填完再scan返去電腦

再張佢變返做pdf or jpg or npg檔咁就可以係交文件個交文件啦

宜上面圖2,就係申請書內容,入面有兩個聲明要簽返,當中就係政府講個個失業聲明啦

又到咗提示訊息嘅時間啦
我430夜晚交 咁耐都係處理中BOC
今日打左去幾百次先有人幫我查詢 佢都係話處理中 暫時唔洗我補交文件
因為你份申請表已經沉咗底,所以冇人主動call你
佢答你唔洗補文件可能都係hea你,佢手頭上大把case要處理
邊得閒睬你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞