高達w入面嘅杜魯斯係咪個人魅力僅次於馬沙嘅反方人物

148 回覆
86 Like 4 Dislike
X2 好有統帥ge 風範
杜魯斯衰一開始睇錯羅姆菲勒財團
佢嘅理想係人類不斷鬥争先會繼續進步,就算佢自己俾人推翻都冇問題
地球聯邦腐敗,成班既得利益者霸住資源,佢相信強者領導,覺得財團可以取而代之先幫佢哋打江山,但後面發現原來財團都係一鳩樣,坐喺上面就變咗欺壓嘅一群,好似lady Ann嘅殖民星懷柔政策、MD佢就睇唔過眼

反而莉莉娜站喺弱者嗰一方,即使冇戰鬥力都可以趕走桃樂絲丫爺,杜魯斯雖然唔信呢套,但認定咗莉莉娜先係勝利者,所以先幫佢掃除障礙,廢棄所有MS
其實佢一出山就統一地球,有心嘅話統治世界冇難度,全宇宙得天秤座有MS生產力,佢有成個地球,用MD嘅話圍死白色獠牙十次都得
但獨裁者唔係佢想做嘅事,成個世界風向吹完全和平主義,佢就甘心做個失敗者
班主角同撒古斯由頭到尾都係比杜魯斯操控住
杜魯斯講幾句野就可以令成個局勢大變

現實中有呢種人世界一定佢玩哂
呢度有篇分析杜魯斯既文講得唔錯,有興趣可以去睇下

http://format-acg.org/gundam/Story_house/GW005.html
w 故仔超正

痴線佬黎講冇得頂
其實我覺得馬沙之反擊
馬沙嘅轉變好夾硬嚟
無啦啦要攬炒
智力極級下降
臨死前仲同阿寶語無論次

似逸札,但逸札冇呢條友成個殺人狂感覺
老馬根本唔係有心救地球/自護
攪咁多屎忽野都只係心心不盼娜娜比亞寶搶走,將娜娜戰死既責任推比亞寶同要証明自己楂ms技術好過亞寶,等自己個心好過d
其他野佢根本唔在乎
逸札又未至於對戰爭有咁狂熱

佢做事有原則有動機,同埋好重視自己部下。去到ZZ打後都係幫手打下「地區戰爭」
簡單黎講就係條氣唔順既戀母狂?
逸札係有原則既戰爭狂
OO呢條友就係殺人狂
冇錯,講到尾就係條氣唔順搵寶少出氣
但係明明由gundam the origin 到 Z 都係好有魅力
好沉著好做到大事

去到0093個人就失咗控
0087慘比哈曼sm 完
賤男抵死

明明係佢中出飛哈曼
搞到人地由孖辮妹變掃把頭

佢經歷完0087見證到NT鬼打鬼同加美尤痴咗
自己都已經唔清楚到底老豆套NT論係咪真
所以0093先會自相矛盾
一方面想完成老豆遺願
一方面又想有人阻止佢
其實佢係想將人類嘅未來交係阿寶手上
0093馬沙唔再用對同錯黎行動
純粹係對人類失望所以豪賭一場
而呢場豪賭就係同阿寶決一高下
當然入面都有想報仇嘅成份
呢句係兩個人嘅和解呢
推石總共有3個和解

第一個和解係阿寶同馬沙,阿寶一直都以為馬沙當娜娜係佢條女,其實馬沙只係當人係自己老母,佢地兩個打從0079就無必要為咗娜娜而打生打死。呢到帶出咗一個反思位就係[新人類可以互相理解]到底係咪真,簡單一句說話就可以化解嘅矛盾令兩位標榜可以互相理解嘅NT打足咁多年。

第二個和解係聯邦同自護,首先好多人睇唔明劇情會質疑點解自護會反水幫手推石,呢到我補充下,地球寒冷化作戰係用阿古捷斯做載體帶住一堆核彈係撞地球前一刻引爆,核污染地球就可以強制拉哂班地球人上宇宙等佢地自然進化成NT,呢個行動嘅動機係馬沙同新自護覺得地球人不思長進蠶食地球,但控制核爆架艦比阿寶射爆咗,變咗真正隕石撞地球陷球產,呢個時候係佢地眼中蠶食地球嘅聯邦軍第一時間衝出去推石,新自護班兵仔原本就唔係想陷球產所以幫手推埋一份,係呢一刻聯邦同自護都明白一直以黎打生打死,原來大家都係咁愛地球。

第三個和解係地球人同宇宙殖民,佢地嘅恩怨橫跨成個宇宙世紀,有追開就知呢到唔多講,個一刻全世界一齊望住個石掉落地球,全部人都唔想陷球產就引起咗精神骨架嘅共鳴用全世界嘅意志推開舊石。

跳出套劇有一個好大嘅思考位就係到底阿寶定馬沙邊個係啱,有人話阿寶左膠阻住地球轉,又有人話馬沙係偏激攬炒撚,其實睇返成個宇宙世紀嘅前同後,你都唔會知道誰對誰錯,聯邦政府嘅腐敗係往後作品有眼睇,但馬沙個套都唔見得正確,Zeta話比你知就算係NT之間都無法做到互相理解,四位咁強勁嘅NT到最後一樣係要靠打生打死黎爭取自己想要嘅野。
EW係補充咗W
班博士早同5子講咗事實,5子都係反對流星行動嘅人,一直都係靠自己意思行動

仲有解釋咗杜魯斯話想成為敗者係咩意思,唔知點解,成日有人以為瑪莉米亞講嘅華爾茲係杜魯斯嘅諗法,佢欣賞高達,係因為佢哋係為信念而唔係為勝利而戰,只有屢敗屢戰先可以感染到其他人
借瑪利米亞同嗰阿伯把口講,野心家先想人去追隨勝利者,最好唔用腦隨波逐流
完全和平主義唔係唔戰鬥,只係唔用武器,要民眾覺醒去爭取和平,杜魯斯俾莉莉娜贏就係睇到風向係莉莉娜嗰一套
EW講白咗呢件事,而唔淨係乜撚嘢大左膠
佢係中出哈曼個friend
仲攪大人個肚
其實馬沙同哈曼有冇攪過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞