高達w入面嘅杜魯斯係咪個人魅力僅次於馬沙嘅反方人物

148 回覆
86 Like 4 Dislike
細個睇會咁諗,大個左你再睇多次,會發現入面真係講左好多好多好多政治野
兩邊都係中二病
但係變態兄弟嘅動機單純好多
只係晌X呢個戰後世界為生存不斷上位嘅nobody
但係最終因為NT適性Fail得唔到認同就決定冧哂所有人
細個逐集睇完就算咪睇唔明,到後面故事解釋返咩係流星行動,W個世界啲殖民星係乜,就明晒之前五子做乜淨係on99揸高達搞破壞

反而杜魯斯嘅行動就好易理解,一開始就表現有勇有謀,最後願賭服輸,幫莉莉娜掃平完全和平嘅障礙
同啲自己死都要人陪葬嘅反派唔同層次
其實東方不敗個理念係正確,只係凡事都傾向一意孤行,導致手段過於偏激,所以佢每次都只會話多蒙唔理解。

加上後期除咗比黃潤發利用之外,身體狀況又唔理想,仲要望住寄予厚望嘅惡魔高達再一次收皮,心力交瘁之下逼住同多蒙決一勝負,所以去到最後佢先冇得唔認衰仔。

另外,佢無接受DG細胞,所以冇受到惡魔高達控制
所以w套野分三流同一流駕駛員真係好簡單 打得贏md就係一流 打輸就三流 用公廁高達唔計
雖然打輸基拉,不過預言成功
去到依家為止,CE世界依舊係攬炒緊

係咪最強反派好難講,但算係好有魅力嘅反派之一
古魯謝係因為人類既自私自利而被製作出黎
佢話自己係全宇宙唯一有資格去制裁人類好合邏輯喎
正傳+外傳都有講到自然人同調整者打到咁全部都係佢暗中挑起
唔係淨係送張floppy disk咁簡單
咁啲棄養細路又係咪要制裁人類?佢哋又係老豆老母屌閪唔戴套中出,自私自利製造出嚟
冤有頭債有主,你燒人全家,殺佢子孫都話理解
我係最慘所以唔見得人好,冧世界陪葬呢啲咪中二病,是旦有個腦都識駁鳩佢,基拉仲話超級調整者
冇睇外傳,唔知佢做過乜,淨係聽過劾好似屌到佢一棟都冇
由頭型棍到尾 (死)
全能型天才
單挑、駕駛、謀略、設計機體...
貫徹自己諗法,連幾時死都自己揀

好想睇佢揸多魯3或者Epyon
淨係講個面具都係咁多個面具之中最靚果個
層面都唔同 古魯謝係集整個人類意志(自私/自大-神嘅權柄-複製/創造生命)所製造出黎既"生物"
如果呢隻白老鼠逃離左實驗窒向源頭(人類)復仇亦好合邏輯
至少以佢背景黎講係 其他人認唔認同又另計
三部多魯基斯 我覺得最型都係2
乜撚人類意志明明就只係穆叔個自大狂老豆想複製自己千秋萬代,又有科學家落搭收錢做嘢
將少部分人嘅自私扯到去全人類嘅錯,要啲唔關事嘅人死,成件事有乜邏輯可言
gundam fighter甚至啤牌同盟只係一班武痴
發哥呢班國家統治者又只會以利益行先
東方不敗自己都要打到仆街
最後企到頂點先醒覺發現成個gundam fight係on9
我覺得Tallgeese 係好粗獷同大砲巨艦主義

希羅第一眼見就話「好大」、「好快』

要防禦,就加重裝甲,整到部機大大舊
唔夠快,就加大個推進器,完全唔理駕駛員負擔同死活
多3枝炮大大枝得嚟,火力又大
先襯返佢個系列
基拉老豆肯整係因為要資金去砌基拉呢個完美調整者 全人類既夢想
古魯謝打大叔個陣都有講佢係上面個堆所有野誕生出黎既結果
你縮到少部分人既因果黎睇覺得中二
但古魯謝係去到全人類人性中對調整者既向往而製作左自己出黎既層面
杜魯斯最勁係睇穿哂成個局勢,唯一估唔到既係oz會用mobile doll取代機師
成套劇都係佢講幾句就成個局勢變哂

私は敗者になリたい 
呢句野型到仆街,一野否定針唔拮到肉唔知痛既財團,亦代表支持血肉之驅既士兵,唔係用機械人打仗,打完唔會體驗到戰爭之痛又學唔到野
聽聞艾比安係杜魯為左救自己既士兵而設計既兵器,個樣整到咁唔同係因為唔想人認出自己

我最想睇杜魯斯vs zero system 睇邊個贏
呢樣咪我講嘅冇邏輯無限上綱到調整者同全世界,依家調整者出現關古魯榭係複製人撚事咩,未有佢已經有基因改造啦, 基拉老豆為咗研究鬼迷心竅,收錢搞複製人係佢問題
用返一開始比喻,垃圾父母中出射後不理棄養仔女,唔通仔女又怨人類點解要想屌閪,閹撚晒全人類?
喺高達嘅痴線佬入面佢應該算累最多人嗰個
同五飛隻揪, 撚爆佢
擁有巴力既男人冇人講?算係反方 撚曬全世界
「想知道嗎? 截至昨天為止是99822人」
會唔會ZERO SYSTEM就係佢嘅意志或者想法
我覺得呢下係撚緊五飛
佢係反方,但奇廢
所以唔需要討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞