高達w入面嘅杜魯斯係咪個人魅力僅次於馬沙嘅反方人物

148 回覆
86 Like 4 Dislike
Epyon 都有個Epyon System
其實佢喺故事好似都未用過Zero System 或者Epyon System
不過完全想像到佢一上Zero 或者Epyon Gundam 一定即刻上手 🙈🙈
去到AGE 命運計劃拯救左阿西姆
次次諗起呢度都覺得勁好笑
0083班撚樣有閪咩大志咩恐佈分子嚟咋
第一季嘅朱古力就真係有得鬥下 清曬新生代有機會同佢爭嘅人 再陰佢老豆坐佢嗰位 然後分埋火星盤生意 搭好路數喺鐵華團同木星黑社會度
第二季無啦啦變到弱智咁款
地球配色
條仆街有心寫到劇情爛到嘔
懶係別樹一格,其實就係ON99以為自己好撚特別
講起又想講粗口
復活咖喱依下已經on9 咖喱死嗰個位成班鐵華團圍撚住 得罪講句 部錫蒙力騎兵分分鐘比鐵華團撻埋 有咩可能咖喱無死 然後條八婆就係因為鍾意咖喱把聲所以復活佢
杜魯斯唔同班高達駕駛員,100%知道自己想點
冇迷惘情況下用zero system 又應該冇事既
我都唔知佢算唔算奸角
貫徹自己意志嘅真男人
又作名

咩杜魯門 杜蕾斯 港譯傻鳩
一個連眼前現實都睇唔清楚嘅男人
冇時間重睇
但佢衰乜?
因為主角威能?

都認同呢個角色好有魅力氣質
但政治理念就係要”人性”?
有啲似武士道
我都唔太明
但總之就係同W個主題有落差
所以始終係反派

有冇人可以解釋下
ching00後?
之前我睇過日本人對艾比安有一個講法

「艾比安只係為咗戰術上目的而戰嘅機體,但係就唔會引導去戰略上嘅勝利。」

就以山克王國一役而言,希羅雖然利用艾比安成功將第42空降 MD 部隊全滅,不過依然面臨無法守住山克王國,莉莉娜投降嘅失敗收場。

就咁表面睇會覺得社魯斯純粹係撚鳩希羅而將艾比安寄托比佢,但其實係別有用心嘅安排黎。

社魯斯曾經指出艾比安「唔係武器」以及「唔能夠成為勝利者;而係敗者嘅象徵」

當中社魯斯所謂嘅「敗者」係指「即使戰敗,依然唔會喪失戰鬥意志嘅人」正好對應住W嘅高達駕駛員(由一開始就輸緊,但係繼續一路戰鬥)

所以即使面臨山克王國失守收場都好,希羅依然揸住艾比安持續同MD戰鬥,直至遇到積古斯嘅Wing Zero並打至平手。

從而引證艾比安只會為戰術目的而戰之外,亦係諷剌緊戰爭嘅愚昧,甚至某程度係一部再教育機器黎。

而最後艾比安亦都陰差陽錯咁樣成為米利亞德宣揚人類愚蠢戰爭嘅道具。
冇衰過
佢成套野玩弄5個主角於股掌
佢信念唔係反戰而係戰爭要有成本
令人類唔會再輕易發起戰爭
但係財團研發md令戰爭變到好低成本
冇左“戰爭嘅意義”(因為有完美士兵又唔會再怕有人命損失)
佢覺得女主角完全和平主義高尚但係on9不切實際
但佢最後揀順水推舟發起一場已經決定會打輸(本人自殺)嘅戰爭
佢死左之後佢隊軍隊會即刻投降加破壞ms
然後只要面具佬死左
5部高達=地球最強戰力
加佢原女下屬輔助女主角等於有實質控制權
鍾意行乜鳩制度都得

佢打五飛最後係刻意送死因為佢欣賞五飛夠忠直(戇鳩)又直腸直肚
決定比佢殺死等五飛報一戰之仇
但係五飛明白佢用意反而諗唔開鑽牛角尖

5個主角所有舉動都係佢計算之內
非主角機黎講, 多魯基斯2 好撚型, 好有騎士 feel

人機合一
明白
所以應該理解佢為作者特登設計嘅”完美反派”
佢崇高嘅理念反而顯得五個主角好膚淺
突顯佢哋嘅中二病
以殖民星角度睇故事開頭咪係奸角
去到故事中期被軟禁佢個理念已經變哂
由崇尚強者統治以防止戰爭發生,到後尾知道高壓統治必然會引黎反抗,加上高達班駕駛員展現出杜魯斯心中理想士兵既典範,而莉莉娜公主又有超乎想像既政治魅力,於是就改變主意同米利亞德做場馬騮戲令人明白戰爭會緊帶黎極大傷痛,唔好再輕易發動戰爭,去到呢度已經冇忠奸之分,只係用唔同手法為年類帶黎和平
又可以咁諗 其實5個主角一開始係冇乜信念可言
除左溫拿 佢地本來出身就係非正常人類黎
單純將流星作戰當左係一個任務 殖民衛星亦根本唔需要呢班人存在
佢地根本只係一班恐怖份子黎 聽啲博士命令去殺人
直到特列斯出現耍手段 殺主和派奪權加迫到殖民衛星表態同高達割席
先比左一個佢地一個長遠目標 殺左特列斯=世界和平
當然佢地由頭到尾都唔知比特列斯利用左完成佢個人計劃
面具佬就因為年齡加個人背景關係理解到佢諗法
但因為佢自己另有計劃達到同一個目的(地球寒冷化消滅人類嘅戰爭天性)
最後先唔同特列斯做場自殺戲

其實劇本同立意黎講W TV版係高達系列算係出類拔萃
反派塑造應該係除左馬沙之後最高質
面具佬同特列斯都塑造得好好
反而EW就降格左做超級大左膠主義
一樣中駕駛倉,但佢就要死
果陣重諗住一炮打落奧布到
殺哂d反對既留番全部都係自願
其實唔好講話馬沙高唔高質
條友只係一個戀母狂
睇完前傳就知佢玩緊王子復仇記
不過馬沙都唔係差,但性質有D唔同
馬沙本身係中立,只係為左復仇先走入去自護,而自護公國本身就係佢既野黎(戴昆家族)
到佢殺完成個敵對家族(剩返公主冇死),又好似唔太知自己想點
見到泰坦斯好似同自己追求既和平唔太一樣,加入左奧干
最後都係因為見識過人類原來係咁撚仆街咁撚醜惡,最後都係頂唔順,要收人類皮
當然你都可以話佢係一個駕駛技術高超既政治家,呢點應該同杜魯斯一樣
有錯請指正,太耐冇睇UC已經唔太記得
其實佢應該插中個下都未死
只係俾後面支GENESIS射向鏡面個下射中佢先死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞