我都想舒舒服服咁睇viutv啲片啊!!!

138 回覆
797 Like 39 Dislike
結論都係用vpn 睇廣告啦
咁就唔會開個ViuTV world啦
黑畫面問題係香港都有
我用surfahark vpn睇viu.tv好順暢喎
又冇廣告
用firefox 我都會有50%黑畫面,轉左用chrome無再試過
講到無得睇咁
就算我係香港用app睇咪一樣要睇廣告
其實已經upload上YT 整咗個Viu World Channel
已經照顧晒你地外國嘅朋友。 好少電視會將自己王牌節目咁upload 上YT (鄰國嗰啲唔計)

正常來講公司立場梗係唔會咁快將自己王牌嘅節目up上YT, 如果唔係佢整個官網重溫把托啊 唔使收廣告錢啦 冇錢你會課金養佢啊

正如我要睇日本動漫 要用合法途徑 我都要等啦
佢又唔會YT (出名果D)

成班好似癈老咁 喺外國嘆又要用香港嘅福利
想快啲課金比VPN 一係你就用非法嘅手法
我相信佢要課金嘅話 一定大把人會課比佢
前題係佢整好咗佢個網同個app先啦
同埋使唔使咁撚誇張 睇幾套綜藝就係用香港福利
唔係台灣架咩
以我所知要將節目放上網畀其他地區播,可能會有copyright問題,有啲片/音樂/相嘅版權可能會限地區或者媒介,有機會要check過改過先可以放上去
如果有外國local service provider 買ViuTV 嘅節目咪解決你嘅外國睇唔到嘅問題囉

香港觀眾要睇韓劇日本動漫 黃viu同日本韓國電視台買 (自己身處國家嘅OTT)

唔通我要話Fuji TV, 東京電視台, SBS, MBC, 唔照顧外國嘅觀眾

等如 如果你係美國 你可以叫Hulu, Netflix (打個比喻) 嗰啲買ViuTV節目係local播 (如果可以咁把炮的話)
Samsung 嘅smart tv 好似直接裝ViuTV app就睇得(黃ViuTV 同藍ViuTV 都得),試過router轉做外國vpn都無問題喎…
你講緊啲乜 九唔搭八咁
安博有咩睇
我落去叫埋你老母幫我含
算喇 有幾個人係特別戇鳩
一見到喺外國 即係起晒鋼
明明淨係睇吓戲同埋睇吓綜藝 就話同廢老一樣享受香港福利 呃綜援 唔知咩思維
VIU個電視app最廢既係 如果拎黎煲劇 你跟返最上既記錄播 佢唔識幫你順住去只會跟住你睇過個條list播落去 姐係睇緊19集 睇完之後佢會變返播 18-17-16咁樣播 搞到又要出返去揀返套劇集既頁面搵新一集黎播
其實viutv可摸耳有個課金package俾外國ip用户 任睇冇廣告
明顯版權問題啦,
NETFLIX咁大咁有錢,
都要個個地區唔同內容啦,
更何況咁細嘅VIU
平時返工用電話睇真係好多問題
廣告load唔到卡住
load到廣告之後會同睇緊既片疊左
之後又變黑畫面etc
應該唔係地區問題
係ios app真係有問題
我用smart TV係無事
我係美國用iPad睇
Chrome + Surfshark VPN (已經有Adblock功能)
完全無問題

Viu 個app仲慢過用chrome/ safari
我寧願一次過睇5分鐘都唔想佢吱牙膏咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞